Davant de la degradació del barri, la Coordinadora Jove de La Creu Alta Llamps i Trons han pres la decisió de passar a l'acció. Les cases buides, els solars abandonats, les portes i finestres tapiades, les entitats sense locals propis... són el paisatge al qual ens han acostumat. La imaginació, la coordinació i la solidaritat són les nostres armes per vestir alternatives que transformin el barri.
Convertir el solar del Vapor Cusidó en un espai funcional que doni sortida a les necessitats dels veïns i acabar amb la degradació actual del barri de la Creu Alta de Sabadell. Aquestes van ser algunes de les conclusions del primer debat ciutadà organitzat per l'Associació de Veïns i la Coordinadora d' Entitats de la Creu Alta que cerca propostes de transformació del barri. Es tractava d'una primera idea per a un projecte més ampli de recuperació comunitària del barri.
Veïns i veïnes, entitats culturals i juvenils es van congregar simbòlicament davant del Vapor Cusidó, una antiga fàbrica situada entre els carrers Sant Miquel i Antoni Cusidó que es va ensorrar al setembre de 2011 i que, des de llavors, es troba abandonada, en desús i tancada al públic. És un espai de 5.000 m2 que, la Coordinadora Jove de la Creu Alta - Llamps i Trons: "té moltes possibilitats i pot allotjar una gran diversitat de projectes i idees". Idees com convertir el solar en una gran plaça polivalent de jocs, dividida en terços, amb espais verds i un hort urbà perquè el pugui gaudir tot el barri, usos esportius, culturals, escolars, i fins allotjar un pàrquing subterrani de pagament. En total es van recollir al voltant de 50 aportacions genèriques.
La 3a trobada al Vapor Cusidó va concloure amb la creació d'una comissió veïnal que aprofundirà en la proposta i en les necessitats tècniques (calendari, pressupost, etc) i informarà periòdicament al veïnat interessat.
Can Balsach com a espai autogestionat per al barri: "Un local per al jovent de La Creu Alta"
Aquest projecte reivindica la utilització comunitària de la fàbrica abandonada de Can Balsach. La proposta queda justificada per les necessitats del barri, el seu jovent i el seu teixit associatiu i proposa un model d'organització per a un espai autogestionat que serveixi de paraigües per a les entitats i iniciatives del barri.
El Barri que no deixarem Perdre
Les propostes s'emmarquen dins de la campanya El barri que no deixarem Perdre, una iniciativa de la Coordinadora Jove de la Creu Alta que pretén denunciar les mancances del barri així com proposar alternatives de transformació per evitar la seva degradació. En aquest sentit, l'any passat l'entitat va presentar una exposició fotogràfica anomenada El Barri que perdem, que recollia imatges de diferents espais degradats de la Creu Alta, com el solar de l'edifici de la Guàrdia Civil o el terreny en desús del costat del centre cívic de la Creu Alta, espais que tant la Coordinadora com l'entitat veïnal reivindiquen que s'arreglin perquè siguin també funcionals.