Projecte d'Hort Cooperatiu L'Escarola: espai de denúncia i transformació social

La Coordinadora Llamps i Trons creen l’hort cooperatiu L’Escarola per recuperar un espai històric del barri.
Hort Escarola
El projecte forma part de la campanya El barri que no deixarem perdre per capgirar la situació de “degradació actual”.


Des de fa un parell de setmanes, un grup de joves treballen al solar on un dia va haver-hi l’històric cine Euterpe 77 de la Creu Alta. Volen convertir un espai tancat, ple de matolls i rates en un hort urbà cooperatiu, on puguin fer-se activitats entre persones de diverses generacions i compartir experiències. Cada dissabte passen el matí treballant-hi a més d’altres dies durant la setmana.
escarola 720


La Coordinadora Jove de La Creu Alta Llamps i Trons hem iniciat un nou projecte: l'Hort Cooperatiu de La Creu Alta, “L'ESCAROLA”. Des de fa un temps, des de la Coordinadora i des d'altres col·lectius de la ciutat, hem denunciat la precarietat de molts espais que cada vegada estan més abandonats i degradats a Sabadell i a La Creu Alta. Per això, hem volgut passar a l'acció. La nostra proposta consisteix en rehabilitar un solar abandonat del barri per tal de poder-lo utilitzar com a hort urbà cooperatiu.



Aquest mateix dissabte hem iniciat aquest projecte, començant les primeres accions al seu interior per començar a preparar l'espai. El solar es troba ubicat al carrer Dinarès, a l'espai que fa uns anys ocupava el cinema Euterpe 77 i on fins avui s'acumulaven deixalles.


I per què ho volem fer? Perquè considerem que un projecte d'aquest tipus pot esdevenir un element transversal que beneficiarà al barri i a les persones que hi vivim en diversos aspectes:

• Hort Cooperatiu com a alimentació sana i sostenible on recollir el propi aliment sent conscients de tot allò que conté i alimentant-se d'allò que un mateix cultiva amb les seves mans apropant la realitat de l'obtenció de les matèries primeres a un entorn urbà com és el de La Creu Alta. 

• Hort Cooperatiu com a element d'autogestió: Obtenim un producte que arriba directament del productor al plat sense intermediaris ni interessos econòmics pel mig. Amb L'Escarola denunciem l'especulació que s'està fent a petita i gran escola amb una necessitat bàsica com és l'alimentació. 

• Hort Cooperatiu com punt de trobada entre joves i intergeneracional: plantegem l'hort com a una iniciativa que permeti la trobada entre el jovent del barri i, fins i tot, obrint la oportunitat a persones d'altres edats puguin implicar-s'hi amb els seus coneixements i el seu temps. 

• Hort Cooperatiu com a recuperació d'un espai en desús i en estat potencial de degradació: Amb l'hort volem transmetre la idea d'aprofitar les oportunitats que situacions inicialment perjudicials ens ofereixen. Plantegem el projecte des de l'optimisme i l'ambició de superar les inclemències del moment. Així mateix, volem col•laborar en el procés de dignificació de La Creu Alta recuperant espais abandonats que porten problemes i brutícia al veïnat.  

L'emplaçament de l'hort no és fruit de la casualitat. Hem cregut oportú engegar l'hort al solar que acollia el ja desaparegut cinema Euterpe 77.  A part de ser un altre dels tants solars abandonats que hi ha al barri, considerem que és un espai que donava un servei als tallarets i les tallaretes; un espai de transmissió de cultura i on tantes persones hi havíem passat bones estones. Com sabreu, aquest solar porta molts anys abandonat, amb els problemes que això comporta al veïnat i la sensació de deixadesa i precarietat que desprenia a la cantonada del carrer Dinarès amb el carrer Major. Per tant, el projecte d'Hort Cooperatiu L'Escarola es planteja també com a espai de recuperació de la memòria històrica de La Creu Alta.

Per suposat, us convidem a participar d'aquest projecte de la manera que us sigui possible. Ja pot ser venint i participant directament de la creació i treball a l'hort, com cedint-nos eines que teniu en desús o venint a treure el cap i a donar-nos algun consell de bon pagès, que ens farà prou falta. Aprofitem també per convidar-vos a la jornada de treball avui mateix dia 17/11, la segona el dia 24/11 i a la primera assemblea oberta que tindrà lloc el proper 26/11 a l'hort on prendrem decisions per a la gestió i organització del projecte. 

Entre tots i totes farem de La Creu Alta un barri més digne i més just per a tothom.

LA CREU ALTA, EL BARRI QUE NO DEIXAREM PERDRE!


Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més