Ràdio Sabadell. Pere Gallifa. “L’habitatge digne és un dret i no el podem deslligar del dret a l’educació”. Sota aquest lema neix la Plataforma Docents 082, un grup de professors i membres de la comunitat educativa del Vallès Occidental que es volen unir per defensar el dret a l'habitatge, especialment, del seu alumnat.
Segons dades de la plataforma, cada setmana els professors tenen constància “d'uns cinc desnonaments” a les famílies dels seus alumnes. A més, també alerten de casos en què les unitats familiars conviuen “en condicions d'infrahabitatge, precarietat o allotjades temporalment en espais que sovint poden estar lluny del centre educatiu”. Des del seu punt de vista, totes aquestes qüestions “comprometen el dret a l'educació”.
“Ara som unes 100 persones, que anem parlant i ja hem fet dues assemblees. Agafant les nostres xifres, la conclusió és que s'estan donant uns cinc desnonaments a la setmana a Sabadell d'alumnes nostres”
José Luis González, professor i membre la Plataforma Docents 082
Amb aquesta situació a les aules, el professorat i altres membres de la comunitat educativa s'han organitzat per aconseguir l'objectiu que “se sàpiga el que està passant i que no es normalitzi”. Ara són un centenar de professionals, tot i que volen ampliar la base i “tenir representació a tots els centres del Vallès Occidental”.
“Fins a on puguem arribar dependrà del nostre grau d'organització, del cas que ens facin des de les direccions, Serveis Territorials i Ajuntaments, però no ens posem límits”
Entre les seves demandes hi ha la prohibició de tots els desnonaments “especialment si hi ha menors i no tenen una alternativa residencial digna”. Alhora, proposen que la “confiscació dels pisos buits de banc i fons voltor per cobrir la necessitat d'habitatge”.
Després de la seva presentació, aquesta setmana s'activaran amb diverses accions. Divendres penjaran pancartes als centres educatius i dissabte participaran en la manifestació convocada pel Sindicat de Llogateres a Barcelona pel dret a l'habitatge.
Món Terrassa. Lluïsa Tarrida.
Docents del Vallès Occidental s’han unit en una plataforma per defensar el dret a l’habitatge digne. Aquesta nova entitat, sorgida fa tot just unes setmanes, ja aplega prop d’un centenar de mestres i professors de les escoles públiques i concertades de la comarca. La delegació vallesana neix en el marc de la necessitat des de la comunitat educativa de tot el país de contribuir a la protecció dels menors, garantint-los un lloc on viure digne.
“A Terrassa, les xifres indiquen que hem tingut 393 desnonaments el 2024, dels quals prop d’un 70% tenen menors implicats. Ens trobem amb famílies amb infants que viuen en infrahabitatges, en situació de precarietat, allotjades temporalment en espais que sovint són lluny del seu centre educatiu, comprometen el dret a l’educació. Ha arribat l’hora d’actuar”, ha subratllat Maria Boncompte, una de les representants de la Plataforma Docents 082 al Vallès.
Crida a participar a la manifestació de dissabte
Aquesta presentació arriba en un moment convuls en la defensa de l’habitatge. Aquesta mateixa setmana, a Terrassa tindrà lloc una gran manifestació convocada per una desena d’entitats. Serà dissabte, a les dotze del migdia, des de la plaça Catalunya. “Cridem a la comunitat educativa a participar-hi, com també ens unim a la manifestació que tindrà lloc el dia 5 d’abril a Barcelona. I el dia abans, el dia 4, els docents farem una acció als centres educatius amb penjada de pancartes”, ha explicat Mariona Jordán, que ha animat a participar a l’Assemblea que tindrà lloc el dia 3 d’abril a les 19 hores a El Corralito.
Paola Garcia ha estat l’encarregada de llegir el manifest en el qual es plantegen les reivindicacions de la Plataforma. Els docents reclamen amb urgència que s’apliquin dues reivindicacions, “davant d’un panorama catastròfic i amb conseqüències encara incalculables”. En primer lloc, “la prohibició efectiva de tot desnonament, especialment si hi ha menors en ells, de persones que manquin d’alternativa residencial digna”. I en segon lloc, “la confiscació de pisos buits de bancs i fons voltor i l’augment del parc públic d’habitatge perquè aquest sigui digne de tal nom”.
El professorat considera que s’han d’implicar en aquesta lluita perquè “ens sentim orgullosos i plenament compromesos amb el repte que suposa educar i acompanyar l’alumnat en aquesta etapa tan important de la seva vida. Però som conscients que calen unes condicions i recursos perquè els nostres alumnes puguin dur a terme aquesta tasca amb dignitat. Viure sota un sostre és un dret”, sentencien.