[Documental] Naharina, resistència comunitària al Kurdistan sirià

Naharina és un nou documental que s'endinsa a les comunes, les cooperatives, les cases de dones i el model de seguretat del Kurdistan sirià.

El documental ha estat coproduït per la Directa i Setembre en col·laboració amb la Comuna de Cinema de Rojava. 

Naharina es podrà veure a partir del divendres 24 de gener, quan s'estrenarà al cinema cooperatiu Zumzeig del barri de Sants de Barcelona. Després, l'equip té previst presentar el projecte arreu dels Països Catalans i més enllà.

 

Direcció i muntatge: Ferran Domènech - Càmera i direcció de fotografia: Maria Recreo - Producció i so directe: Shêrîn Hassan - Etalonatge: Bernat Enric Miquel - Edició de so: Coni Docolomanski - Correcció: Míriam Tijani - Veu en off: Gemma Vilaregut i Intichurin Iskaywari - Música original: Cloud Studio - Intèrpret: Delil Dogan 

El documental ha comptat amb el finançament de l'Institut Català Internacional de la Pau i la Fundació Coop 57.

Notícia completa: https://directa.cat/


Naharina significa ‘la gent del riu’, i és la denominació que van atribuir els antics egipcis als pobles que vivien a prop dels rius Eufrates i Khabur, a Síria. Actualment, pel Khabur només flueix aigua quan plou, ja que Turquia l’ha assecat curs amunt. Per la seva banda, l’Eufrates es veu cada vegada més escanyat, també per les polítiques ecocides d’Erdogan. El poble del riu, sense riu. Aquest és el punt de partida del documental Naharina, que, des de la profunditat històrica dels pobles de Mesopotàmia, explora les arrels comunals que han propiciat la floració d’un sistema polític basat en els nexes comunitaris.

L’obra, de 52 minuts, s’endinsa en les comunes, que promouen la participació democràtica de base; les cooperatives, que organitzen el treball i la riquesa de manera horitzontal; les cases de les dones, que han contribuït a l’alliberament i l’autonomia de les dones, i, finalment, les forces de seguretat internes, que han introduït el pensament comunitari en un context tan feréstec com ho és el de la seguretat a Síria. Tot plegat en un moment de relativa calma, on la guerra de baixa intensitat continua causant una destrucció lenta i implacable.

Naharina es podrà veure a partir del divendres 24 de gener, quan s’estrenarà al cinema cooperatiu Zumzeig del barri de Sants de Barcelona. Després, l’equip té previst presentar el projecte arreu dels Països Catalans i més enllà. En aquest sentit, ja ha confirmat la seva participació en el Festival de Cinema Kurd de Düsseldorf, a Alemanya.

El documental ha estat realitzat per un equip sobre el terreny format per Sherin Hassan, Maria Recreo i Ferran Domènech. Recreo explica que “és important incloure la mirada de la gent local en el projecte”, per això considera que “ha sigut un regal comptar amb la Sherin en tot el procés”. Sherin Hassan és nascuda a Rojava i, tot i que viu a cavall entre el Kurdistan sirià i l’iraquià, és membre activa de la Comuna de Cinema de Rojava.

El documental també compta amb la música original de Cloud Studio, una petita productora musical situada a la ciutat kurda de Qamishlo, des d’on s’ha produït la banda sonora del documental amb la col·laboració de músics locals. L’edició de so ha anat a càrrec de Coni Docolomanski i l’etalonatge, de Bernat Enrich Miquel. El documental ha comptat amb el finançament de l’Institut Català de la Pau i la Fundació Coop 57.


Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més