Naharina és un nou documental que s'endinsa a les comunes, les cooperatives, les cases de dones i el model de seguretat del Kurdistan sirià.
El documental ha estat coproduït per la Directa i Setembre en col·laboració amb la Comuna de Cinema de Rojava.
Naharina es podrà veure a partir del divendres 24 de gener, quan s'estrenarà al cinema cooperatiu Zumzeig del barri de Sants de Barcelona. Després, l'equip té previst presentar el projecte arreu dels Països Catalans i més enllà.
Direcció i muntatge: Ferran Domènech - Càmera i direcció de fotografia: Maria Recreo - Producció i so directe: Shêrîn Hassan - Etalonatge: Bernat Enric Miquel - Edició de so: Coni Docolomanski - Correcció: Míriam Tijani - Veu en off: Gemma Vilaregut i Intichurin Iskaywari - Música original: Cloud Studio - Intèrpret: Delil Dogan
El documental ha comptat amb el finançament de l'Institut Català Internacional de la Pau i la Fundació Coop 57.
Notícia completa: https://directa.cat/
L’obra, de 52 minuts, s’endinsa en les comunes, que promouen la participació democràtica de base; les cooperatives, que organitzen el treball i la riquesa de manera horitzontal; les cases de les dones, que han contribuït a l’alliberament i l’autonomia de les dones, i, finalment, les forces de seguretat internes, que han introduït el pensament comunitari en un context tan feréstec com ho és el de la seguretat a Síria. Tot plegat en un moment de relativa calma, on la guerra de baixa intensitat continua causant una destrucció lenta i implacable.
Naharina es podrà veure a partir del divendres 24 de gener, quan s’estrenarà al cinema cooperatiu Zumzeig del barri de Sants de Barcelona. Després, l’equip té previst presentar el projecte arreu dels Països Catalans i més enllà. En aquest sentit, ja ha confirmat la seva participació en el Festival de Cinema Kurd de Düsseldorf, a Alemanya.
El documental ha estat realitzat per un equip sobre el terreny format per Sherin Hassan, Maria Recreo i Ferran Domènech. Recreo explica que “és important incloure la mirada de la gent local en el projecte”, per això considera que “ha sigut un regal comptar amb la Sherin en tot el procés”. Sherin Hassan és nascuda a Rojava i, tot i que viu a cavall entre el Kurdistan sirià i l’iraquià, és membre activa de la Comuna de Cinema de Rojava.
El documental també compta amb la música original de Cloud Studio, una petita productora musical situada a la ciutat kurda de Qamishlo, des d’on s’ha produït la banda sonora del documental amb la col·laboració de músics locals. L’edició de so ha anat a càrrec de Coni Docolomanski i l’etalonatge, de Bernat Enrich Miquel. El documental ha comptat amb el finançament de l’Institut Català de la Pau i la Fundació Coop 57.