Masculinitat fràgil

L'home… tan predictible, insensible i bàsic, oi? Més dominant i competitiu que les dones i, és clar, més fort. Així és com tradicionalment associem els homes amb aquest estereotip. Però… deixem de definir-nos! I és que aquí és on comença la masculinitat fràgil, de la qual avui parlarem.


La masculinitat és un constructe social, una construcció en un temps i un espai. Es basa en la tradició d'associar els homes amb un estereotip perfectament definit. Això pot acabar en actituds misògines, homòfobes o que promoguin la violència. Incloent-hi així, l'agressió sexual i la violència de gènere.

Què és la masculinitat fràgil?

Quan parlem de masculinitat fràgil, ens referim a aquestes actituds que es construeixen dins d'un paradigma masclista i patriarcal que exigeix a l'home ser fort, insensible, superior, independent, amagar-ne les emocions i les pors…

D'aquesta manera, l'home ha de fer un gran esforç per sostenir aquest estereotip exigit. La qual cosa, moltes vegades, hi posa davant d'un atzucac. El problema sorgeix quan, en sentir amenaçada la seva masculinitat, ataca. Acció molt ben ponderada dins aquest estereotip de mascle.

"El que més desestabilitza el mascle (mascle entès com l'estereotip masclista de l'home), és sentir amenaçada la seva potència i superioritat."

Aquesta construcció social del model de masculinitat es desprèn del masclisme, és la seva manifestació: un model fràgil i rígid alhora. I és que, el que és rígid tendeix a rajar-se. Per això, seria ideal que cadascú portés la seva masculinitat lliurement, sense límits. Necessitem més flexibilitat per construir noves masculinitats.

Origen dels valors masculins tradicionals

Aquests valors masculins tradicionalment acceptats que diem que conformen la masculinitat fràgil, són presents a la nostra societat des de fa milers d'anys. Quan els primers homo sapiens van fer servir la força, per exemple, per exercir domini o prendre el control.

De fet, els homo sapiens més reeixits eren els que podien lluitar i caçar. Els més forts. Per això, en aquests temps, els trets més desitjables en un home probablement inclourien l'agressió, la crueltat i la força física. En relació amb això, potser t'interessa llegir aquest article sobre "Govern dels homes o govern de les lleis?".

En definitiva, aquesta construcció social va continuar durant segles. Encara més, l'exemple és que al llarg de la història, els governants masculins dominants han guanyat poder conquistar els altres.

Tot i això, la societat contemporània ha passat per aquest canvi d'actitud i de pensament, que ja no celebra aquestes visions arcaiques de la masculinitat. Tot i que, per descomptat, continua passant i ho paguen certs grups i subcultures que continuen sent víctimes d'aquestes normes esperades.

És aquí quan la masculinitat es pot convertir en fràgil. En aquesta imperiosa necessitat que els homes siguin de certa manera, és a dir com ho dicta una ideologia que s'ha tornat obsoleta durant molt de temps.

Exemples de masculinitat fràgil

Si ordenem els atributs en una escala, on A són els atributs molt masculins i B són els atributs menys masculins, veuríem clarament el que s'acosta a una bona masculinitat (suposadament). O el que és el mateix: ser un “home com cal”.

La masculinitat fràgil fa referència a aquesta idea en què tots aquests atributs que defineixen l'home es veuen totalment qüestionats en el moment en què algú no compleix un. Cosa que passa constantment, és clar. Per això, l'afirmació sobre la fragilitat de la masculinitat.

“El fràgil de la masculinitat rau, precisament, en la necessitat de demostrar constantment la potència masculina.”

Tots estem exposats a la masculinitat fràgil i tradicional, ja que no només es tracta d'identificar-la a través de la publicitat, sinó de detectar-la en nosaltres mateixos.

La masculinitat necessita ser explícita allà on va. És aquesta necessitat constant de desafiar i demostrar autovàlua, fortalesa, èxit econòmic, agressivitat… I mostrar-se masculinament dur és el que ho fa precisament més vulnerable.

Aquests són només alguns exemples que fan gala de com n'és de fràgil la masculinitat:

  • No porteu la bossa d'una companya o parella.
  • Rebutjar la cervesa “sense”.
  • Burlar-se d'un home que decideix no menjar carn.
  • Evitar excés de contacte físic amb altres homes.
  • Assumir el rol de conductor sempre a la família.

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més