"On són els homes?": Sense Ficció busca els homes que es rebel·len contra el masclisme

A "SENSE FICCIÓ". L'home ha caigut del pedestal. Els avenços de la lluita feminista obliguen a redefinir el paper dels homes. Però només alguns han començat a reaccionar... El "Sense ficció" els ha anat a conèixer

Veure. A la carta.

Cada cop hi ha més grups d'homes que intenten desfer-se del pòsit masclista que impregna la nostra societat. Per iniciativa pròpia o empesos per les dones del seu voltant, n'hi ha que s'han apuntat a cursos, tallers i teràpies. Es volen desmarcar de la masculinitat hegemònica tradicional. Fugen del model que alimenten mitjans de comunicació, cinema, esport... que porta associats: falta d'empatia, bloqueig emocional, competitivitat, dominació, poder i violència. Però no n'hi ha prou amb fer un curs i pintar-se les ungles. Hi ha el risc que els canvis només siguin estètics i de discurs, per a un benestar exclusivament personal.

Noves masculinitats, masculinitats alternatives, no hegemòniques, dissidents, homes igualitaris, contra el patriarcat, en deconstrucció, aliats del feminisme... Són termes controvertits. Poden ser feministes els homes?

Són realment noves les masculinitats que fugen del mascle alfa? En el passat ja hi ha hagut homes cuidadors i igualitaris. També són noves les masculinitats dels moviments neomasclistes. Davant de l'empoderament femení, hi ha homes que es repleguen en valors tradicionals i es refugien a internet. A la xarxa, el discurs antifeminista atreu molts joves. Perduts i desconcertats, es posen a la defensiva en els tallers de prevenció de violència masclista, el que obliga a replantejar-los.


"On són els homes?" busca homes que s'han rebel·lat contra el masclisme. Accedeix a espais exclusivament masculins, també de criança. Homes compromesos fan examen de consciència. El documental mostra com el camí cap a la igualtat no s'acaba mai. És un aprenentatge de per vida, on s'hi ha embarcat homes molt diversos. I és que hi ha moltes formes de ser home. La masculinitat va més enllà del penis. Està al marge del model tradicional d'home cis heterosexual. És un documental sobre nous referents masculins. Homes valents malgrat la pressió social.


Fitxa tècnica
Direcció: Carles Prats Padrós
Realització: Xavier Garcia Balañà
Producció: Joan Carles Villacreces Rodríguez
Imatge: Marc Durà Pipo
Producció executiva TVC: Silvia Pairó Vila
2023


"On són els homes?" és una producció de TV3 elaborada per l'equip de "Sense ficció".

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més