Eines per a un sector esportiu inclusiu amb els col·lectius LGTBI+

El CSD i el Consell COLEF proporcionen una sèrie de tips per facilitar la inclusió d'aquests col·lectius

Les entitats esportives, els seus professionals i tècnics/as, així com el personal docent d'Educació Física, han de garantir el dret fonamental d'accedir a l'educació física, l'activitat física i l'esport sense discriminació alguna, també a les persones LGTBI+. El CSD i el Consell COLEF proporcionen una sèrie de tips per facilitar la inclusió d'aquests col·lectius i, a més, apropen la ciència per prendre consciència sobre els problemes que envolten a les persones les orientacions sexuals de les quals o identitats de gènere no es corresponen amb la normatividad heterosexual i cisgénero.


Tot ésser humà té el dret fonamental d'accedir a l'educació física, l'activitat física i l'esport sense discriminació alguna, inclosa la basada en el sexe o l'orientació sexual, tal com indica la Unesco. Això vol dir que totes les persones involucrades en el sector tenim també una responsabilitat per eliminar qualsevol tipus de barrera cap a la pràctica físic-esportiva dels col·lectius LGTBI+.

Actualment, segueixen succeint-se experiències esportives en un marc de discriminació cap a lesbianes, gais, bisexuales, transexual, intersexuales i altres persones les orientacions sexuals de les quals o identitats de gènere no es corresponen amb la normatividad heterosexual i cisgénero. Una de les conseqüències d'això és l'abandó i la falta de motivació cap a la pràctica físic-esportiva.

A més, l'esport-espectacle, com a referent social, no ha aconseguit encara desprendre's de la xacra de la LGTBIfobia, a pesar que la discriminació per orientació sexual està tipificada com a infracció en la Llei 19/2007, d'11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport. L'Avantprojecte de Llei de l'Esport avança en aquest sentit reconeixent també la discriminació i la violència per raó d'identitat o expressió de gènere.

Per tot això, el Consell Superior d'Esports (CSD) i el Consell General de l'Educació Física i Esportiva (Consell COLEF) publiquen una sèrie de tips per a entitats esportives, professionals, tècnics/as i docents d'Educació Física, amb l'objectiu de fer un esport més inclusiu per als col·lectius LGTBI+. També aquesta acció posa en valor “el que diu la ciència per prendre consciència”, especialment sobre educació física escolar i sobre el desafiament de la inclusió de les persones transgénero en l'esport institucionalitzat de competició.

En aquest Orgull, el lema del qual és ‘2020, Dones LTB: Sororidad i Feminisme’, hem de posar l'accent que l'esport no té gènere. És el moment de deixar enrere els estereotips i rols de gènere associats a la pràctica físic-esportiva, perquè segueix existint una bretxa important (Anuari d'Estadístiques Esportives 2020) que també afecta a les dones lesbianes, bisexuales i transexual.

TIPS PER A ENTITATS ESPORTIVES


TIPS PER A PROFESSIONALS I TÈCNICS/AS


ALTRES TIPS ADDICIONALS PER A DOCENTS EN EDUCACIÓ  FÍSICA




Recomanacions i eines

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més