[Documental] 'El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú'

És un documental que respon a un moment concret de la lluita veïnal per a la seva dignificació. El treball comunitari entre veïnat, associacions i administracions ha donat resposta a algun dels reptes que es plantegen en l’audiovisual. 

El documental 'El Rec Comtal: la lluita veïnal pel bé comú' està produït per les entitats La Perifèrica, Òmnium Cultural i l'AV Can Sant Joan. És un curtmetratge, de 15 minuts on es mostra el procés de recuperació d'aquest canal mil·lenari com a patrimoni natural i cultural a través de les veus dels veïns de Can Sant Joan i Vallbona. 

La iniciativa forma part del projecte 'Revoltes', d'Òmnium Cultural, i va néixer el 2020 com una resposta a la impossibilitat de fer itineraris guiats pel Rec Comtal a causa de les restriccions de mobilitat per la covid-19. Mitjançant els testimonis de figures del barri, el vídeo fa un repàs històric dels diferents usos que ha tingut l'espai per part de la comunitat i el seu paper com a nexe entre Can Sant Joan i Vallbona. 

El curtmetratge també narra la lluita dels veïns per reclamar a les administracions la dignificació del Rec, un espai que va estar molts anys abandonat, amb poca neteja i manca d'il·luminació. Arran de les reivindicacions veïnals, els ajuntaments de Montcada i Barcelona, amb el suport del Consorci del Besòs, van coordinar les obres de rehabilitació de l'espai, que van començar el 2015. Les inversions han permès convertir el Rec i el seu entorn en un punt de trobada agradable i cuidat, dinamitzat per projectes comunitaris com 'El Rec es mou'. 

"El Rec Comtal és un espai de cohesió social amb activitats inclusives on tothom pot tenir el seu lloc i permet interaccions entre la gent del mateix barri", va explicar Carmen Fructuoso, membre de La Perifèrica. El curtmetratge també introdueix la denúncia dels residents limítrofs, que alerten sobre episodis d’incivisme al tram entre Montcada i Barcelona. 


FITXA TÈCNICA DOCUMENTAL REC COMTAL: 
DURACIÓ: 14:26 MINUTS 
ANY DE REALITZACIÓ: 2021 
DIRECCIÓ: INÉS TARRADELLES 
DIRECCIÓ DE FOTOGRAFIA: LAURA CORREA 
SO: TIDIANE DIEDHIOU 
PRODUCCIÓ: BEA BORDANOVE 
FOTO FIXA: MERITXELL BLANCO 
COORDINACIÓ DE TESTIMONIS: CARMEN FRUCTUOSO 
MUNTATGE / CURADORIA MUSICAL / I VEU EN OFF: INÉS TARRADELLES 
POSTPRODUCCIÓ I SO: TIDIANE DIEDHIOU 
RECURSOS I MATERIAL D’ARXIU: Vidal Casado i Torrente; Carla González, Agrupació de veïns i veïnes de Can Sant Joan, Fons Tere Sánchez, Arxiu Hoja Informativa, El Periódico, Diari Ara, Montcada Comunicació. 
MÚSICA: Vibin Sneaky – Hipper, Revolución – Desenfreno 
AGRAÏMENTS A TESTIMONIS: Andrea, Antonio, José Luis, Nélida, Rocío, Raquel, 
AGRAÏMENTS A ENTITATS COL·LABORADORES: Associació La Perifèrica, Associació de comerciants de Can Sant Joan, Associació de veïns i veïnes de Can Sant Joan, Projecte comunitari el Rec es mou, Projecte comunitari Cultura i Barri, Hotel d’entitats de Can Sant Joan, Associació de dones actives de Vallbona, Ajuntament de Montcada i Reixac 
CO-PRODUÏT: PROJECTE (RE)VOLTES (ÒMNIUM CULTURAL) I ASSOCIACIÓ LA PERIFÈRICA

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més