Coordinadors: Ana Novella i Antonio Alcántara. Editorial Octaedro.
Estem davant d’un llibre fresc que posa en diàleg uns quaranta professionals, utilitzant narratives diverses, i que planteja la presa de posició imprescindible de l’animació sociocultural (ASC) des de la seva pràctica activista, mobilitzadora i transformadora. Una multivocalitat d’aportacions que s’acosten des de la reflexió i la conceptualització a marcs de referència i experiències que conviden a pensar i repensar l’ASC. Es tracta de veus de persones interessades a desenvolupar projectes, il·lusions i lluites sempre amb una mirada posada en el canvi social per tal de construir un món millor, més amable, just, sostenible i habitable. I en tot moment compromesos davant de les desigualtats i les relacions d’opressió i privilegi, així com profundament preocupats per l’auge dels discursos d’odi.
Aquestes «veus amb essència» sonen des de la perspectiva acadèmica, professional, activista i formativa per produir coneixement i dotar de contingut aquesta pràctica socioeducativa. De vegades, la immediatesa de les necessitats que hem d’abordar al nostre dia a dia fa difícil el sobreesforç de reflexionar i sistematitzar les pràctiques. Cal aturar-se per repensar allò que fem, com ho fem i per què ho fem. Diferents autores i autors han revisitat les seves concepcions i les seves pràctiques, disseccionant el seu fer per compartir-lo i animar altres persones a endinsar-se i redescobrir l’essència de l’ASC i per prendre partit davant de les noves funcions i els desafiaments del context actual.
Index
Tomando voz, dando voz
Una parada necesaria (Coordinadora per l’Animació Sociocultural de Catalunya)
Mostrando esencias, tomando posiciones
1. La animación sociocultural: un antídoto contra la resignación (Pere Soler, Aina Calvo y Jaume Trilla)
2. Animación sociocultural: cultura, educación y comunidad (María José Aguilar Idáñez, José Antonio Caride Gómez y Mario Viché González)
3. Animación sociocultural en esencia: engranajes en la práctica (Antonio Alcántara, Ana Novella y Àlex Muñoz)
Esencias dialogadas, posiciones reflexionadas
4. Lidiando con el encargo y el estigma (Àngels Masqué y Manolo Cortés)
5. Muros que abren horizontes desde una pedagogía de la esperanza: el Mural de las estrellas (Los Asperones, Málaga) (Lorena Molina-Cuesta, Jesús Juárez Pérez-Cea, Antonio Fernández-Barranco y Cristóbal Ruiz-Román)
6. Fes Kiosk: rituales y procesos de animación sociocultural en el espacio público (Georgina Dezcallar, Vicky Laguía y Ana Novella)
7. Mis gafas, mi hiyab y mi pelo (Ilham Arbiine Arbai y Celia Premat)
8. Del silencio a la palabra: muyeres, remangu y comunidad (Candela Guerrero y Antonio Moreno)
9. Escribir el campo, leer comunidad: la experiencia de Lo Clarí, una revista cultural que se cosecha en el rural catalán (Carla Roca y Carles Monclús)
10. El molino de Samuel (Adrián Pérez González, Alberto González Gil, Sonia de Pedro Pordomingo y Ana Artime Muñiz)
11. El 13 Rue de Verdum: comunidad y participación (Arnau Padrós, Judith Arévalo y Carlos Sánchez-Valverde)
12. El Laboratorio frente al espejo (Sandra Bretó, Martí Noceda, Roger Oliveras, Marina Meritxell Pérez y Héctor Alonso)
Esencias posicionadas, un diálogo posicionado
13. La animación sociocultural en la actualidad: una mirada desde la academia, la formación profesional y la profesión (Pilar Figueras, Xavier Franch y Xavier Úcar)
Bibliografía general
Autoría
Coordinadors: Ana Novella i Antonio Alcántara
Autors: (por orden de los capítulos):
Pere Soler Masó, Aina Calvo Sastre, Jaume Trilla Bernet, María José Aguilar Idáñez, José Antonio Caride Gómez, Mario Viché González, Ana Novella Cámara, Antonio Alcántara Alcántara, Àlex Muñoz García, Àngels Masqué i Guillemat, Manolo Cortés Pinto, Jesús Juárez Pérez-Cea, Lorena Molina Cuesta, Antonio Fernández-Barranco, Cristóbal Ruiz-Román, Georgina Dezcallar Quadreny, Vicky Laguía León, Ilham Arbiine Arbai, Celia Premat Katz, Candela Guerrero Suárez, Antonio Moreno Mejías, Carla Roca Moreno, Carles Monclús Garriga, Arnau Padrós Rovira, Judith Arévalo Pujol, Carlos Sanchez-Valverde, Adrián Pérez González, Alberto González Gil, Sonia de Pedro Pordomingo, Ana Artime Muñiz, Sandra Bretó Enciso, Martí Noceda i Ciuró, Roger Oliveras Quiñoa, Marina Meritxell Pérez Alonso, Héctor Alonso Martínez, Pilar Figueras i Torruella, Xavier Úcar Martínez, Xavi Franch López, Izhan Alcántara Pozo