No eren bruixes! Eren dones

La revista Sàpiens va publicar un dossier especial el mes de març dedicat al fenomen de la cacera de bruixes a Catalunya. 

En paral·lel amb el dossier de la revista, Sàpiens publica al web el cens més complet fet fins ara, de dones i homes que van ser jutjats per bruixeria a Catalunya i Andorra. S’hi poden trobar les fitxes de totes les persones identificades per l’historiador Pau Castell i un mapa interactiu on han geolocalitzat tots els municipis d’origen o de residència de les persones que van ser jutjades per bruixeria.

Jutjades per bruixes Sr. García
Al cens es troben les fitxes amb dades de la cacera de bruixes al Vallès Occidental, i Sabadell. Joana Sol, Guillema Roberta i na Romaguera 'Vallcorba', van ser jutjades pel batlle de Sabadell el 1620. Joana i Guillema van morir a la forca. 

La publicació d’aquest dossier monogràfic arriba amb la campanya “No eren bruixes! Eren dones”, que demana suport a un manifest per reclamar justícia per als milers de persones executades tres segles enrere. 



[Manifest] No eren bruixes! Eren dones

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció, i se les va tractar com a membres d'una organització criminal liderada pel mateix diable.

La base per acusar-les era la mentida i la manera de forçar-les a confessar aquests crims inversemblants eren les tortures més terribles. Contra aquestes dones, el poder es va saltar les pròpies lleis i les va jutjar sense cap garantia processal. Aquelles dones van ser el boc expiatori d'una societat convençuda de l’origen malèfic de les seves desgràcies i disposada a buscar-ne les culpables i assenyalar-les.

Catalunya va ser un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria. Recentment, s’ha recuperat el nom de més de set-centes dones que, entre els segles XV i XVIII, van ser torturades i executades a la forca. Dones immigrades, dones pobres, dones guaridores, dones conflictives, dones vídues... Totes elles estigmatitzades i assenyalades pels seus propis veïns i veïnes com a “bruixes i metzineres”.

Per tot aquest cúmul d'injustícies, ens proposem impulsar un acte de justícia històrica, en la línia de les iniciatives que han sorgit en altres indrets, com Escòcia, Suïssa o Noruega, amb els objectius següents:

Recuperar la memòria d’aquelles dones innocents sense prejudicis ni falsedats.

Promoure'n la reparació i dignificar-les per mitjà d’actes de desgreuge per tot el territori.

Reivindicar totes les dones que han estat reprimides al llarg de la història.

No eren bruixes, eren dones. Suma’t a la campanya.


Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més