La revista Sàpiens va publicar un dossier especial el mes de març dedicat al fenomen de la cacera de bruixes a Catalunya.
En paral·lel amb el dossier de la revista, Sàpiens publica al web el cens més complet fet fins ara, de dones i homes que van ser jutjats per bruixeria a Catalunya i Andorra. S’hi poden trobar les fitxes de totes les persones identificades per l’historiador Pau Castell i un mapa interactiu on han geolocalitzat tots els municipis d’origen o de residència de les persones que van ser jutjades per bruixeria.
Al cens es troben les fitxes amb dades de la cacera de bruixes al Vallès Occidental, i Sabadell. Joana Sol, Guillema Roberta i na Romaguera 'Vallcorba', van ser jutjades pel batlle de Sabadell el 1620. Joana i Guillema van morir a la forca.
La publicació d’aquest dossier monogràfic arriba amb la campanya “No eren bruixes! Eren dones”, que demana suport a un manifest per reclamar justícia per als milers de persones executades tres segles enrere.
[Manifest] No eren bruixes! Eren dones
La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció, i se les va tractar com a membres d'una organització criminal liderada pel mateix diable.
La base per acusar-les era la mentida i la manera de forçar-les a confessar aquests crims inversemblants eren les tortures més terribles. Contra aquestes dones, el poder es va saltar les pròpies lleis i les va jutjar sense cap garantia processal. Aquelles dones van ser el boc expiatori d'una societat convençuda de l’origen malèfic de les seves desgràcies i disposada a buscar-ne les culpables i assenyalar-les.
Catalunya va ser un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria. Recentment, s’ha recuperat el nom de més de set-centes dones que, entre els segles XV i XVIII, van ser torturades i executades a la forca. Dones immigrades, dones pobres, dones guaridores, dones conflictives, dones vídues... Totes elles estigmatitzades i assenyalades pels seus propis veïns i veïnes com a “bruixes i metzineres”.
Per tot aquest cúmul d'injustícies, ens proposem impulsar un acte de justícia històrica, en la línia de les iniciatives que han sorgit en altres indrets, com Escòcia, Suïssa o Noruega, amb els objectius següents:
Recuperar la memòria d’aquelles dones innocents sense prejudicis ni falsedats.
Promoure'n la reparació i dignificar-les per mitjà d’actes de desgreuge per tot el territori.
Reivindicar totes les dones que han estat reprimides al llarg de la història.
No eren bruixes, eren dones. Suma’t a la campanya.