L'eixida, autogestió cooperativa

L'Eixida és una cooperativa autogestionària centrada en l’impuls, consolidació i desenvolupament de tota mena de projectes comunitaris adherits als principis de l’Economia Social i Solidària i el cooperativisme a la comarca del Vallès. 

La seva feina principal consisteix en dotar d’eines i coneixement útil a les entitats usuàries perquè així puguin dur a terme la seva activitat amb una autonomia plena i bones pràctiques de gestió. Tanmateix ofereixen a les institucions models, programes i coordinació per promoure el cooperativisme al territori. Els serveis poden ser integrals però també ofereixen serveis especialitzats amb acompanyaments i/o formacions puntuals i adaptades.

L’Eixida neix l’any 2017 com a projecte per tal de donar sortida a una necessitat local d’enfortir i potenciar les pràctiques d’intercooperació autogestionàries i transformadores que afloraven al Vallès en aquell moment. Gràcies als seus coneixements i experiències en l’àmbit de l’autoorganització, el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària van entendre que podrien ser útils abocant aquests coneixements a l’àmbit del treball entès com a gestió del dia a dia en les entitats i organitzacions amb vocació transformadora. Des d’aleshores han pogut enfortir el projecte i enguany s'han constituït com a cooperativa sense ànim de lucre establerta a la ciutat de Sabadell.


LA IMMENSA
Antoni Cusidó, 49 08203 | Sabadell
hola@leixida.org +34 937 430 981


És o hauria de ser diferent una assessoria que treballi per a l’Economia Social i Solidària d’una que ho faci per a societats mercantils Quines són les característiques de les gestoria de l’ESS? És important escollir una assessoria/gestoria que es dediqui a l’Economia Social o amb una altra ens anirà bé?

Totes aquestes són les preguntes fan tots els nous projectes quan han trobat mil complicacions per començar. I aquí intentem trobar les respostes!

‍Des de l’Eixida creuen que l’assessoria que tracti amb entitats i projectes de l’ESS és i ha de ser diferent a les que tractin amb formes jurídiques mercantils. No només les cooperatives i associacions tenen unes peculiaritats fiscals, comptables i laborals que les diferencien de la resta, sinó que aquestes peculiaritats també es troben en la idiosincràsia, en la governança, en la xarxa i intercooperació i en molts altres aspectes.

‍L’assessoria de l’ESS ha de comprendre, abraçar i potenciar totes aquestes diferències. Ha de ser un punt de trobada i suport a totes aquelles entitats que volen canviar la societat mitjançant l’organització del seu treball, però també ha de ser una eina de connexió entre els diferents agents amb qui interacciona.

Així doncs, la importància d’acudir a una gestoria de l'Economia Social i Solidària radica en la necessitat que el projecte tingui el suport suficient durant la constitució i la pesada burocràcia dels inicis, durant els processos de consolidació de l’entitat, durant els debats sobre la governança o durant les contractacions de personal o entrada de noves persones sòcies. Una gestoria que comparteixi els mateixos valors i principis inclosos a l’Economia Social i que empenyi en la mateixa direcció per canviar el sistema econòmic actual, cap a un de just, sostenible i democràtic.

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més