Arts de carrer per la transformació social

STREET ARTS MANIFESTO

Adhereix-te





Arts de carrer per la reconstrucció transformació social


Com tu i com tots i totes, hem estat molts dies tancats a casa, observant els carrers des de la finestra, enyorant-ne l’espontaneïtat, la gent propera i estranya i, en definitiva, la vida.

L’aïllament físic genera un distanciament social que té conseqüències greus en la nostra salut, individual i comunitària.

Sabem, i l’Organització Mundial de la Salut ho avala, que l’art és una de les formes més eficaces que tenim per millorar l’estat emocional de la societat. Ajuda a trobar maneres de relacionar-nos amb la soledat, l’ansietat i la por, entre d’altres.

Els i les artistes tenim un paper clau en la creació d’espais on les persones puguin trobar-se i establir vincles que els enforteixin, i contribuïm a fer realitat els canvis socials i facilitar el pensament col·lectiu.

La connexió emocional és el principi de qualsevol canvi.

Ha arribat el moment d’actuar.

Perquè els carrers són més que carrers:

Són l’espai que ens recorda que els humans som éssers socials, que ens necessitem i que podem imaginar la societat conjuntament.

És on podem retrobar-nos amb la sorpresa, la diversitat, l’amor, l’espontaneïtat i els rituals col·lectius.

És on han nascut la majoria de canvis i moviments socials.

És el lloc que volem que sigui un espai de diàleg, expressió i convivència per sobre de les dinàmiques de trànsit i consum.

Perquè les arts de carrer transformen:

Les arts de carrer fa dècades que creen diferents plans i formats per incidir en l’espai públic.

Les arts de carrer són per a tots i totes, sense diferenciar l’edat, la condició social, la religió o la cultura. Permeten l’intercanvi fins i tot amb aquelles persones que no es consideren públic.

Les arts de carrer conviden a obrir la necessària possibilitat de qüestionar el paradigma de l’obediència i són un espai des d’on formular visions conjuntes.

Les arts de carrer són un aliat davant la falta d’empatia perquè faciliten la relació amb el desconegut, la llibertat d’expressió i les emocions col·lectives.

Per tot això:


  • Ens comprometem a crear espais de conversa per aprofundir en el poder transformador de les arts de carrer.
  • Incitem institucions culturals, fundacions, empreses privades, artistes, persones que es dediquen professionalment a la política… a ser valentes, amb propostes amb voluntat transformadora per al territori i la ciutadania, co-creant amb els professionals de les arts de carrer.
  • Animem els i les artistes de totes les disciplines a sortir al carrer amb més convicció que mai per expressar i compartir la seva creativitat.
  • Encoratgem la ciutadania a fer-ho també, perquè l’art és de tothom. Recita, pinta, dibuixa, canta, balla, escriu… al carrer!

Ara és el moment d’actuar. Ens trobem al carrer.

Suma’t al manifest mitjançant aquest enllaç:

https://forms.gle/EaHBiur36qL3fzff6

ANNEX: Proposem que “sortir al carrer” es faci respectant les mesures excepcionals de prevenció i seguretat establertes per cada govern.

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més