Oh my goig!

‘Oh My Goig’ (#ohmygoig) és un un projecte educatiu i transmèdia pensat per informar, sensibilitzar i apoderar als adolescents (i no tan adolescents) sobre la sexualitat. A mitjans del 2016, Betevé, el canal de televisió de Barcelona, va contactar amb el CJAS per demanar assessorament per elaborar un nou programa d’educació sexual per a joves i adolescents.

El títol ja és una declaració d’intencions en situar al centre del debat allò que té a veure amb el plaer. I és que el programa vol allunyar-se dels discursos morals, dels tabús i/o de la por amb els que tradicionalment s’ha abordat la sexualitat. OMG parla de la sexualitat des dels drets, sempre en positiu, posant el pes en tot allò satisfactori, de gaudi, de plaer, parlant sobretot de les oportunitats i, també quan cal, dels “riscos” (embaràs no desitjat, avortament, ITS, relacions abusives, violències de gènere…).

El programa ha comptat amb vàries temporades emeses i s’ha ofert informació clara que faciliti als i les joves la presa de decisions respecte la seva vida sexual.

BeTevé. Premi per a la Diversitat en l’Audiovisual a la Categoria Televisió. Més salseo, més queer, més diversitat, més festa i més drama! La sèrie és un format per a joves i fet amb joves, ideat per crear referents positius a través de la ficció. Cada episodi es complementa amb el debat del "Comitè de Joves Assessores". OMG! és una proposta de Camille Zonca per betevé.


Vídeo primer capítol:



OMG també mostra una visió de la sexualitat àmplia que contempla les diverses formes de viure-la i expressar-la que trobem a la nostra realitat social, trencant estereotips i visibilitzant la diversitat en les identitats sexuals, identitats de gènere, preferències sexuals, pràctiques sexuals, desitjos, cossos, funcionalitat, etc.

El programa empra una estètica i un llenguatge proper al públic juvenil, amb seccions breus que puguin tenir un recorregut viral a xarxes.

Primera temporada

Durant 12 capítols monogràfics, OMG ha anat desgranant els temes de major interès sobre la sexualitat, des de la pròpia definició del concepte, passant pel plaer o les pràctiques sexuals. Cada capítol s’inicia amb un sketch de ficció que busca provocar la reflexió i situar el tema. Després és Noe Elvira, qui conduirà les diferents seccions oferint informació, denunciant situacions de vulneració de Drets sexuals i Reproductius i també responen a adolescents i joves en un consultori.

La veu dels i les adolescents té un lloc central en el programa quan la Noe visita un institut on l’alumnat participarà en un taller i debatrà sobre diversos temes.

Llistat de temàtiques per capítols:

Sexualitat
Sexe / gènere
Plaer
Cos
Hegemonies i exclusions
Pràctiques sexuals compartides
Sexualitat i emocions
Autocura
Autocura part 2
Relacions
Violències
Pantalles

Segona temporada

En la segona temporada OMG s’ha centrat en els mites, abordant-ne un en cada capítol.  Cada capítol s’inicia amb un sketch de ficció que feia una proposta de tema que era discutida, amb la dinamització de la Noe, amb un grup d’adolescents i joves.  També hi havia les càpsules ja clàssiques de la Noe on s’expliquen els conceptes.

Llistat de temàtiques per capítols

Si et controla és perquè t’estima
Per poder-te enrollar amb una noia has d’insistir
Si no vols estar amb mi (Tot el temps) és perquè no m’estimes
Si tinc parella no puc sentir atracció sexual per ningú més
Només hi ha una manera de ser lesbiana o de ser trans
Quan et tiren floretes és perquè et volen fer sentir bé
És fàcil reconèixer si una noia és lesbiana o un noi gai
Les noies no tenen fantasies sexuals perquè són menys sexuals que els nois
A + relacions + risc de pillar ITS
És fàcil reconèixer si una noia és lesbiana i un noi gai
La penetració és la millor pràctica sexual
Si no sents gelosia és perquè no estàs enamorada


La presentadora del programa és Noe Elvira, companya del CJAS que és psicòloga especialitzada en drets i salut sexual.

El llibre

La Noe ens convida a endinsar-nos en una sexualitat plantejada des de la perspectiva de drets, amb una irada honesta i integradora que intenta deixar lluny els tabús, els prejudicis i els estereotips.

Per comprar-lo online podeu fer-ho clicant aquí (PVP 13,95)

Si voleu llegir el primer capítol de franc podeu clicar aquí






Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més