(No) Tot és mercantilitzable – L’entramat financer al sector del turisme

Juan Manuel Viver | Observatori del Deute en la Globalització. El model turístic pertany cada cop més als inversors internacionals i respon a interessos especulatius i lògiques de financiarització creixents. Les conseqüencies per les veïnes són evidents: pujades de lloguer, ocupació de l’espai públic, precarització laboral, etc.

Aquest informe aporta llum sobre com i per què el binomi finances-turisme és cada dia més potent i té més impactes i conseqüencies (negatives) en les nostres vides. Parlem dels diferents actors implicats, els mecanismes que fan servir i posem el fenomen en el context global en el que s’insereix i al que respon.


Nou informe ODG, per Juan Manuel Viver.

És indubtable que la ciutat de Barcelona ha experimentat els darrers anys uns canvis molt notables en el sector turístic; activitat econòmica que d’una manera creixent genera costos socials i mediambientals, fins arribar a hipotecar la mateixa vida a la ciutat. Com es desenvoluparà al llarg de l’informe, aquest és un sector que de forma creixent s’ha fonamentat en la imposició de condicions laborals precàries a les persones treballadores del sector.

La presentació de Barcelona al món com a nova ciutat global amb els Jocs Olímpics de 1992 va comportar, de fet, la incorporació de la ciutat als mercats globals. En conseqüència, el turisme a Barcelona no només ha experimentat una importància creixent pel que fa a magnituds (pes relatiu al PIB i al mercat laboral urbà, superfície urbana ocupada per infraestructura turística, etc.) sinó que, també, s’ha transformat el mateix fenomen turístic mitjançant la generalització i la imposició d’un model massificat, sense límits, que la patronal turística s’ha encarregat de establir utilitzant institucions i recursos públics.

Volem, per tant, aprofundir en les diferències d’aquest nou model respecte a la situació anterior. Veurem com, contràriament a temps passats, quan la majoria d’actius d’inversió i producció físicament ubicats a Barcelona estaven en mans de les elits locals; que el nou model turístic –i productiu– està de manera creixent en mans d’un capital financer internacional curtterminista. Aquests nous actors, amb un gran protagonisme a les dinàmiques urbanes, utilitzen una sèrie de mecanismes que han permès la seva arribada en massa, paral·lela a la dels mateixos turistes, han pres possessió dels actius d’inversió turístics, i s’han apropiat de les rendes derivades de l’activitat turística i de l’espai urbà necessari per a la vida a la ciutat. Aquests actors financers internacionals, per tant, s’incorporen a les dinàmiques locals preexistents, teixint un entramat turístic-empresarial-financer, una nova ‘indústria turística’, on es mouen interessos que traspassen les fronteres de la realitat urbana de Barcelona o el mateix Estat espanyol.

Com a conclusions d’aquest treball es proposen diverses vies d’acció, tant per als poders públics com per a la ciutadania organitzada, amb la voluntat d’aportar als esforços –ja en marxa– que volen revertir aquest procés dels darrers temps, amb la idea de contribuir a l’apoderament de persones veïnes i treballadores i a les seves propostes per trobar alternatives per a un model turístic que situï la vida, i no els interessos de les finances internacionals, com a eix vertebrador de la ciutat.

en base al treball de recerca i enxarxament fet des de l’ODG, al voltant del turisme.



Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més