L'orgull de Badia

Nando Cruz | El Periódico. El festival de hip-hop Badia Street, referent sociocultural del Vallès Occidental, reneix amb un concert del grup Falsalarma.



Un adolescent amb xandall negre entra a la casa d’apostes Golden Park de Badia del Vallès. Per la familiaritat amb què mostra el seu DNI als porters i hi conversa, ha de ser client habitual. Dins, quatre xavals més juguen a la ruleta. “¡Posa’l al 15!”, crida un. Un altre home, d’uns 50 anys, aposta en silenci i amb cara angoixada. “Ens han posat un càncer al centre de Badia. Sovint veig menors d’edat donant diners als grans perquè apostin. I a pares de família amb multiaddiccions que es gasten allà els pocs diners que reben”, denuncia un veí.

Cinc xavals passen per davant de la casa d’apostes. Però no hi entren. “¡Avui rapegem, eh!”, exclama un. És festa major i després de dos anys d’absència, el Festival Badia Street reneix avui a l’avinguda Burgos. Des del 2010, i amb un pressupost minúscul, ha portat la plana major del rap espanyol: SFDK, Rapsusklei, membres de Violadores del Verso... Algun any han sumat 8.000 assistents. Tota una fita per a una ciutat de 15.000 habitants amb unes famèliques arques municipals que subsisteixen amb les subvencions de la Generalitat. Badia Street és l’esdeveniment més gran de la ciutat. Un esdeveniment d’incalculable valor socioeducatiu. Orgull i referent, escola i futur, que, a més, ajuda a desestigmatitzar la imatge de Badia i la situa, al mapa musical.

Aquesta tarda hi ha un duel
Aquell que és a l’escenari punxant és Juan Carlos Caro. A Badia tots el coneixen pel seu àlies: Neas. És veí del barri, discjòquei del grup de hip-hop Falsalarma i fundador del Badia Street. Un dia de 1984, a l’escola La Manxa, a 700 metres d’aquí, va sentir una estranya frase: “Esta tarde hay pique”. Traducció: els xavals tallarien el carrer, traurien un radiocaset i competirien ballant ‘breakdance’. Així va descobrir Neas el hip-hop. Avui està en un segon pla, llançant bases rítmiques perquè els rapers de vint anys de Badia i voltants competeixin en la baralla de galls.

Els concursants més verds cauen en primeres rondes i a semifinals queden exterminades les rimes més tòpiques. Malgrat la joventut dels rimadors, abunden les picades d’ullet a veterans com Rakim, Tupac, Kool Herc i Hablando en Plata. “Tens menys estudis que la Cifuentes”, escup un. “Jo soc Kill Bill, no soc Peter Parker”, respon un altre. “A Badia no votem Ciudagramos”, deixa anar l’altre. Chinaco està conquistant el jurat amb la seva tècnica i el públic amb les seves odes a la classe obrera. Acabarà guanyant ell.



El renascut festival inclou una trobada de pioners del hip-hop, un homenatge al difunt grafiter vallesà Treze, un mercat ambulant de roba, discos i cintes del gènere i un tallers per a nens, però el moment més esperat és el concert de Falsalarma, els herois de la comarca. En actiu des de fa dues dècades, feia set anys que no gravaven disc. No hi podien faltar. I ja són sobre l’escenari. Com Neas, que segueix allà a dalt, tot i que farà alguna escapada a mig bolo per anar a saludar els veïns.

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més