João França , Berta Aguilar Pujol (il·lustració). Després de retratar en profunditat el moviment pel dret a l'habitatge amb el seu primer llibre, el periodista João França presenta la seva segona obra, 'Retrats d'una Barcelona comunitària', en la que aborda les diverses identitats i motivacions del moviment associatiu a la ciutat.
El projecte Energies Comunitàries de l'Ajuntament de Barcelona es va impulsar amb l'objectiu de posar en valor i donar impuls a la gran multitud d'iniciatives de veïns i veïnes de la ciutat que s'organitzen col·lectivament per transformar la seva vida, el seu entorn o les seves relacions. Retrats de la Barcelona comunitària s'escriu en el marc d'aquest projecte per oferir una petita mostra de l'acció comunitària que crea vincles en diferents territoris, àmbits i tipus d'organització, des de serveis públics fins a moviments autònoms, passant per associacions veïnals. Aquest llibre recull algunes experiències que mostren que una altra ciutat és possible.
Conèixer la ciutat no és només coneixer-ne la història recent, no perdre’s pels carrers o dominar les dinàmiques polítiques a les institucions. Conèixer una ciutat és saber com respira, com es mouen les seves gents i quins neguits els sintonitzen. Saber com i on s’organitzen les persones, contra què resisteixen, què els uneix i com afronten les derrotes. I sobretot, com viuen les victòries. I en João França ho sap tot això.
Periodista de carrer, d’aquells que trepitgen les llambordes per a trobar-hi, no ja la platja, sinó la identitat dels carrers. Coneixedor dels moviments socials, ha plasmat les històries de Barcelona a diversos mitjans, entre ells Catalunya Plural, del qual va ser cap de redacció fins el 2016. Ha seguit de prop col·lectius i lluites sense les quals no es podria entendre Barcelona, com la lluita per l’habitatge, que va plasmar al seu primer llibre ‘Habitar la Trinxera’, de la col·leció Periodisme i Drets Humans de la Fundació Periodisme Plural i l’Editorial Octaedro.
Ara estrena el seu segon llibre, ‘Retrats de la Barcelona comunitària’ amb el que viatja fins als budells dels barris de la ciutat retratant la resistència veïnal i l’organització com a forma de vida i de supervivència.