Retrats de la Barcelona comunitària


João França , Berta Aguilar Pujol (il·lustració). Després de retratar en profunditat el moviment pel dret a l'habitatge amb el seu primer llibre, el periodista João França presenta la seva segona obra, 'Retrats d'una Barcelona comunitària', en la que aborda les diverses identitats i motivacions del moviment associatiu a la ciutat.


El projecte Energies Comunitàries de l'Ajuntament de Barcelona es va impulsar amb l'objectiu de posar en valor i donar impuls a la gran multitud d'iniciatives de veïns i veïnes de la ciutat que s'organitzen col·lectivament per transformar la seva vida, el seu entorn o les seves relacions. Retrats de la Barcelona comunitària s'escriu en el marc d'aquest projecte per oferir una petita mostra de l'acció comunitària que crea vincles en diferents territoris, àmbits i tipus d'organització, des de serveis públics fins a moviments autònoms, passant per associacions veïnals. Aquest llibre recull algunes experiències que mostren que una altra ciutat és possible.

Conèixer la ciutat no és només coneixer-ne la història recent, no perdre’s pels carrers o dominar les dinàmiques polítiques a les institucions. Conèixer una ciutat és saber com respira, com es mouen les seves gents i quins neguits els sintonitzen. Saber com i on s’organitzen les persones, contra què resisteixen, què els uneix i com afronten les derrotes. I sobretot, com viuen les victòries. I en João França ho sap tot això.

Periodista de carrer, d’aquells que trepitgen les llambordes per a trobar-hi, no ja la platja, sinó la identitat dels carrers. Coneixedor dels moviments socials, ha plasmat les històries de Barcelona a diversos mitjans, entre ells Catalunya Plural, del qual va ser cap de redacció fins el 2016. Ha seguit de prop col·lectius i lluites sense les quals no es podria entendre Barcelona, com la lluita per l’habitatge, que va plasmar al seu primer llibre ‘Habitar la Trinxera’, de la col·leció Periodisme i Drets Humans de la Fundació Periodisme Plural i l’Editorial Octaedro.

Ara estrena el seu segon llibre, ‘Retrats de la Barcelona comunitària’ amb el que viatja fins als budells dels barris de la ciutat retratant la resistència veïnal i l’organització com a forma de vida i de supervivència.


Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més