Fer República

Marina Garcés | La Jornada. Fer república no és canviar el sistema de govern de l’estat o fer un estat nou canviant la bandera i substituint el rei per un president. Fer república és transformar el sentit de la política. República és construcció d’espais polítics no despòtics. Poden tenir estat o no tenir- ne, ser grans o ser petits, ser locals o transnacionals.


La política és el domini dels espais i dels temps de la decisió. 


Ara, per imposició del 155, semblen haver tornat allà on l’Estat vol que estiguin: en mans del poder central de Madrid, d’una banda, i canalitzats cap a la normalització democràtica de l’altra. És a dir: la decisió col·lectiva està emmanillada en el marc electoral imposat. Els nosaltres de l’1 i 3 d’octubre poden ser reprimits i empresonats, però no normalitzats a través d’unes eleccions imposades. Les urnes de l’1 i 3 d’octubre no cabien a la seva democràcia autoritària i el nostre desig de república no cap a les seves urnes imposades.

El que està passant a Catalunya incomoda certes tradicions d’esquerres desterritorialitzades, ja sigui des de l’internacionalisme clàssic o des de la continuïtat amb els moviments globals, entre d’altres. El nacionalisme que travessa part del moviment independentista i les relacions de classe que s’hi creuen no fan fàcil tenir una posició clara i confortable.

Des de l’anhel republicà que lluita per a construir espais polítics no despòtics, el problema català no és només un problema català. Té a veure amb la manera amb què els actuals estats europeus ofeguen actualment les aspiracions de democràcia radical i de vida digna de molta gent que ja no entén determinades formes de servitud i d’obediència a unes fronteres, a una moneda i unes institucions que són autoritàries, austericides i corruptes.

Vist així, l’anòmala història de Catalunya no és un llast del passat sinó una ocasió favorable a l’hora de qüestionar l’Europa dels estats i les seves polítiques. No haver tingut estat propi ens fa més fàcil entendre que tot estat és impropi en la mesura que es construeix sobre l’expropiació del que ens és comú (llengües, cultures, institucions populars, territoris, recursos, etc.). Una república catalana no pot ser un estat més de l’Europa actual, tal com és. Ja ho hem vist. Ni ho volen ni ho volem. Fer república catalana és transformar els mapes de l’Europa actual i de les seves condicions d’existència: servil de portes endins, mortal de fronteres enfora.

Etiquetes

Cultura de carrer Documental Empoderament Intervenció social Micromasclismes PAH Sobirania alimentària Sociologia acció col·lectiva acció directa anarquisme animació sociocultural anticapitalisme antiespecisme antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea autogestió avaluació barri capacitats diferents ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat consum responsable creació cultural crisi cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar feminisme fp gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum gènere horitzontalitat innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions inèdit viable lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització participació pedagogia llibertària pedagogía crítica pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista ètica hacker
Mostra'n més