L'Informe 11 del Seminari Taifa, La desposesión de la vida cotidiana intenta explicar de quina manera la vida quotidiana és afectada pel conjunt de les relacions de producció, legals, polítiques i ideològiques que configuren l’essència del capitalisme en general i més concretament en la seva fase actual de restauració posterior a la gran crisi.
expropiació, usurpació, explotació, manipulació, indefensió, precarietat, fragilitat, misèria ...
Margaret Thatcher: “La economía es el método, pero la finalidad es cambiar el corazón y el alma”.
La lògica mercantilista inexorablement s'ha estès a tots els àmbits de la nostra vida. El que es desmantella l'Estat del Benestar va tenir fases molt més agudes, quant a conseqüències per a la vida de les persones, en els anys 80 i 90, com va ser la despossessió dels béns comuns: aigua, energia, telecomunicacions. Per saber més mirar un document fundacional de l'estafa.
La privatització dels serveis públics dels municipis és l'últim residu d'allò avui desposseït i gestionat sota la lògica del lucre privat.
Durant molt de temps s'han anat creant (algú ha anat creant) les condicions polítiques, jurídiques, econòmiques i socials, perquè això sigui possible. La societat ha "comprovat" la ineficiència i la ineficàcia d'allò públic. (Si no recordes, observa el que succeirà amb l'educació i la sanitat).
Aquesta despossessió afecta les nostres vides quotidianes. I com no podia ser d’alta manera, perquè allí on hi ha dominació hi ha sempre resistència, les famílies hem desenvolupat tot un seguit d’estratègies per sobreviure i combatre aquesta estructural despossessió amb o sense l’ajuda de moviments socials més o menys polititzadors dels dolors socials que patim actualment. La nostra vida també es veu afectada per la resistència: democràcia directa, suport mutu i conflicte i (h)amor, amb h d'habitar. També augmenten els riscos, perquè per mostrar i contagiar cal desobeir, amb les conseqüències que això tingui.
ÍNDEX
- Introducción
- ¿Hacia dónde se orienta el capitalismo mundial?
- La incidencia del sistema fiscal: Hacienda no somos todos
- El modelo productivo español: la desindustrialización acelerada
- La gestión del desempleo: menos y peor trabajo, y más beneficio
- ¡A privatizar, a privatizar! La desposesión pública y las privatizaciones en la era capitalista neoliberal
- Cambio y comunicación en el capitalismo contemporáneo ¿Nos comunican? o ¿qué y cómo comunicamos?
- ¡Que no hay dinero! La liquidación del Estado del Bienestar contribuye al aumento de las desigualdades propias del capitalismo
- Mercantilización de la salud y privatización del sistema sanitario
- ¿Qué se esconde detrás de la factura de la luz?
- Las estrategias invisibles de subsistencia ante la crisis económica
- Conclusiones