Xarxanet. El dimarts 15 de març es va presentar al Palau Macaya l'informe de l'avanç de dades de Barcelona del Panoràmic de les associacions. El que s'ha començat a conèixer com el Big Data de l'associacionisme, la macro-enquesta de les associacions de Catalunya, ja és l'estudi més ambiciós que s'ha fet mai a tot el món sobre aquesta temàtica. Enguany, per primera vegada, el Panoràmic s'ha estés arreu de Catalunya i les dades s'aniran presentant de manera sectorial i territorial. El primer avançament ha estat, precisament, el de les entitats de Barcelona i els resultats globals del Panoràmic de tot Catalunya es presentaran en el marc del 3r Congrés Català de l'Associacionisme i el Voluntariat que es celebrarà el proper 20 de maig.
Entre les novetats respecte les edicions anteriors, destaca que s'han afegit preguntes personalitzades per sectors i que s'han introduit més facilitats tècniques a l'hora d'omplir els questionaris. També és molt rellevant el nou aplicatiu del Panoràmic on les entitats de primer i segon nivell podran editar les seves dades, consultar-les i, sobretot, comparar-les amb les dades generals del seu sector o territori.
S'ha treballat perquè el Panoràmic sigui cada vegada més útil per a les entitats, per les federacions, per les administracions i també pels investigadors del món associatiu. En definitiva, ens trobem davant una una radiografia de l'estat de l'associacionisme que ha de servir per pendre decisions i per millorar el futur de les organitzacions.
En relació als continguts de l'edició 2015, s'estima que a Barcelona hi ha 4.780 entitats, 555.350 persones associades i 134.130 voluntaris. Per temàtiques, sobresurten les entitas d'acció social (26%), les culturals (22%) i les juvenils(15%). Tot i que les entitats estan repartides per tota la ciutat, els districtes que acullen més seus associatives són Ciutat Vella i l'Eixample ja que acullen seus d'entitats que fan activitat a altres districtes i també al conjunt de Catalunya.
En l'informe es mostren dades sobre les persones de les entitats (voluntaris, socis, professionals...), sobre els recursos econòmics (volum econòmic, fonts de finançament....), sobre espais i equipaments.
Entre les moltes dades, en subratllem alguns titulars:
- En les associacions més petites i més grans és on mes intensa és la participació dels seus membres
- Tot i que en les juntes directives hi ha una presència lleugerament superior de dones, el càrrec de presidència l'ocupen homes en un 62%
- El 70% de les associacions compten amb la participació de persones voluntàries no associades
- Segons la procedència, el 55% dels ingressos de les associacions són propis, el 31% públics i el 14% privats
- 1 de cada 5 associacions fan servir la banca ètica en la gestió dels seus recursos econòmics
- El 26% de les associacions tenen la seu en lloguer, el 22% en un espai d'un equipament públic i el 15% tenen cedit un espai privat
El Panoràmic també pregunta sobre el grau d'acord que té l'entitat sobre diverses qüestions del món associatiu i s'assenyala que les prioritats més importants de les associacions en el seu dia a dia són l'ampliació de la base social i la millora de la comunicació i la difusió.