Be Youth Worker Today

Existeix una gran diversitat de professionals que treballem amb joves des de diferents àmbits (educació formal i informal, participació, joventut, sanitat, etc.), i espais (públics, privats, associatius), des de disciplines i amb perspectives diferents (educació social, treball social, psicologia, integració, animació sociocultural, etc.). 

L'Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (@AcPpj) ha posat en marxa el projecte “Be Youth Worker Today” (@beyouthworker), amb la intenció de potenciar el coneixement mutu, la coordinació, el treball en xarxa entre aquests professionals, més enllà de les administracions, empreses o entitats en les quals treballem.

El projecte s'ha concebut com a un procés de creació de xarxa que ja ha començat i que tindrà un moment clau els dies 25, 26 i 27 de novembre. Aquests dies es realitzarà una trobada per compartir allò que possiblement sigui el que uneix més als diferents perfils de professionals del treball amb joves, la metodologia (com es fa la intervenció i com es desenvolupa el servei: establiment de vincle, relació socioeducativa, acompanyament, etc). 

Durant aquest Meeting es realitzaran sessions de plenari on presentarà el projecte, s’exposaran experiències de xarxes de professionals del treball amb joves, de diferents àmbits específics, existents a Europa; i també hi haurà se sessions de treball cooperatiu en grups de nombre reduït de persones. La llengua vehicular d’algunes sessions serà l’anglès, amb traducció simultània, i en altres el català i el castellà. 

Per a més informació: 

beyouthworkertoday@joventut.info 

Qui hi participa?

La idea inicial del projecte va sorgir de l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (AcPpJ) al novembre de 2013. Des dels seus inicis el BYWT s’ha concebut com un projecte més enllà de l’AcPpJ, incloent a totes aquelles persones que treballen amb joves que es vulguin implicar en aquesta iniciativa.

El projecte BYWT s’ha presentat a la convocatòria Erasmus + de la Unió Europea, amb el partenariat d’onze organitzacions dedicades al treball amb joves de caires molt diferents: Hellenic Youth Participation (Grècia), Associazione YEPP (Italia), Asocitata Alternative Sociale (Romania), Stad Izegem (Bèlgica), Leeds Beckett University (Regne Unit), Solna Youth Center (Suècia), Association “Professional Forum for Education” (Bulgaria), Stichting Dock (Països Baixos), Dům dětí a mládeže Praha 3 – Ulita (Rep. Txeca), Conversas Associaçao Internacional (Portugal), Internationale Akademie Berlin für innovative Pädagogik, Psychologie und Ökonomie gGmbH (INA) (Alemanya). A més s’està treballant per a sumar al projecte altres organitzacions del treball amb joves de França i Andorra.

També hi col·laboren: European Youth Information and Counselling Agency, Dynamo International Street Workers, Direcció General de Joventut – Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona.

Objectius

Els objectius del projecte “Be Youth Worker Today” són:

• Conèixer diferents metodologies aplicades al treball amb joves des de diferents àmbits

• Conèixer les trajectòries i les ofertes formatives existents de cada disciplina, àmbit, institució i entitat del treball amb joves 


• Conèixer les trajectòries professionals des de punt de vista laboral i les condicions laborals i contractuals de cada disciplina, àmbit, institució i entitat del treball amb joves 

A la finalitat última de crear una xarxa catalana transversal de professionals del treball amb joves, paral·lelament a la creació d’una altre xarxa europea de les mateixes característiques. 

Continguts i Metodologia

Pel que fa a les ofertes formatives i les trajectòries laboral-professional, a principis de setembre es recollirà informació genèrica a fi d’obtenir una visió panoràmica d’allò que existeix en el territori català, a partir de les aportacions d’agents consultats i de totes aquelles persones que treballen amb joves que col·laborin o participin activament en el projecte. No es pretén fer una recerca exhaustiva, que comportaria molts recursos, sinó una recollida que permeti tenir una visió general d’una banda de la diversitat de formacions acadèmiques i no acadèmiques, genèriques i especialitzades, que tenen els professionals del treball amb joves ; i, d’altre banda, la diversitat de carreres professionals que tenen els professionals del treball amb joves, tant pel que fa a la trajectòria com a la situació contractual que tenen. Els mesos de setembre, octubre i novembre es treballarà per a mostrar tota la informació de manera gràfica en un document comparatiu.

Finalment, es realitzarà un meeting els dies 25, 26 i 27 de novembre de 2015 a diversos equipaments al centre de la ciutat de Barcelona, cedits per l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, durant el qual es treballarà per compartir allò que possiblement sigui el que uneix més als diferents perfils de professionals del treball amb joves, que és la metodologia, és a dir, com es fa la intervenció i com es desenvolupa el servei (establiment de vincle, relació socioeducativa, acompanyament, etc). Durant aquest Meeting es realitzaran sessions de plenari on presentarà el projecte, s’exposaran experiències de xarxes de professionals del treball amb joves, de diferents àmbits específics, existents a Europa; i també hi haurà se sessions de treball cooperatiu en grups de nombre reduït de persones. La llengua vehicular d’algunes sessions serà l’anglès, amb traducció simultània, i en altres el català i el castellà.

El projecte s’ha concebut com a un procés de creació de xarxa, de manera que es proposa que després del meeting de novembre tingui continuïtat en la forma i els tempos que les persones que hi participin acordin.

Et pertoca. Vols formar-ne part?

Actualment hi ha vint persones voluntàries que conformen el grup motor BYWT, repartides en quatre comissions de treball: continguts i metodologia, logística, acollida, i comunicació. Les comissions són obertes a aquelles persones que es dediquen professionalment al treball amb joves i que vulguin col·laborar o participar en el projecte. Et convidem a participar plenament com un/a més! 


Envia’ns un correu a beyouthworkertoday@joventut.info

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més