5 idees per fomentar la participació dels joves a l'entitat

bambes converse de Crónicas de Indias a FlickrMoltes entitats es pregunten com s'ho poden fer per atreure més gent jove. A continuació us expliquem 5 canvis que podeu impulsar a la vostra entitat amb l'objectiu d'implicar més la població juvenil. 




Què pot fer la nostra entitat per atraure més joves? És una pregunta que es fan moltes persones i, malauradament, no hi ha cap fòrmula màgica. Des de xarxanet.org hem revisat diversos estudis que analitzen com participen els joves avui en dia i n'hem extret 5 grans idees. 

1. Orientar les activitats a una causa concreta
Diferents experts i estudis coincideixen en què els joves prefereixen formes de participació poc institucionalitzades i més lligades a causes concretes. És a dir, els joves prefereixen participar en activitats de caràcter més extraordinari i "que tenen la capacitat de cridar l’atenció pública i de generar un cert impacte" (IGOP, 2007).

2. Utilitzar més les xarxes socials
L'ús de les xarxes socials com facebook i twitter s'extà expandint a la població en general, i en la població jove aquesta expansió s'està donant amb més intensitat. Utilitzar les xarxes socials com a element de comunicació habitual o l'ús d'altres eines 2.0 per a la coordinació interna pot afavorir la participació dels joves. 

3. Deixar que els joves liderin els seus propis projectes
Els joves han crescut en una societat molt diferent que els adults. Això implica que tenen unes pautes de participació, organització i interessos substancialment diferents. La intergeneracionalitat en les entitats pot ser molt enriquidora però també pot portar tensions. És molt important que aquest treball intergeneracional es doni en un clima de confiança. Segurament és important acompanyar els joves perquè aprenguin capacitats organitzatives o valors associatius, però cal evitar un control massa estret que acabi portant el grup de joves a la desmotivació. 

4. Establir canals de participació i implicació per a joves
En una lògica més de participació interna és important establir canals de participació per recollir la veu dels més joves. La idea final és que a l'hora de prendre decisions l'entitat sempre incorpori la perspectiva juvenil.  En aquest cas cal tenir en compte - com ja hem destacat en el primer punt- que els joves tendeixen a preferir activitats i canals de participació poc institucionals. Per tant caldrà ser una mica imaginatius i anar més enllà de canals massa institucionalitzats com poden ser assemblees o bústies de suggeriments.

5. El voluntariat és un fenòmen especialment juvenil. Aprofita'l!
Segons l'Enquesta sobre participació i política a Catalunya els joves fan molt més voluntariat que els adults. Concretament, el 24,6% de persones d'entre 15 i 29 anys afirma haver fet voluntariat durant els últims 12 mesos enfront el 13,1% dels adults. Segons aquesta enquesta els motius d'aquesta diferència són probablement el fet que els joves tenen més temps disponible i el fet que les activitats de voluntariat està relacionat de manera més directa amb la causa de l'entitat. 

Si vols saber-ne més pots consultar els següents estudis:

Etiquetes

Cultura de carrer Documental Empoderament Intervenció social Micromasclismes PAH Sobirania alimentària Sociologia acció col·lectiva acció directa anarquisme animació sociocultural anticapitalisme antiespecisme antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea autogestió avaluació barri capacitats diferents ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat consum responsable creació cultural crisi cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar feminisme fp gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum gènere horitzontalitat innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions inèdit viable lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització participació pedagogia llibertària pedagogía crítica pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista ètica hacker
Mostra'n més