Pistes d'skate 9Barris: un altre exemple de lluita veïnal

Kasal de Joves de RoketesDes de finals de 2014 que les Pistes d’Skate de Via Favència (Nou Barris) s’han començat a conèixer com les “Pistes del Porexpan”. Ja són gairebé quatre mesos d’obres de remodelació amb previsió d’acabar-se a les portes de la campanya electoral de les Municipals. Podria ser un bon moment perquè el consistori actual es pengés una bona medalla abans de les eleccions. Tot i així, cal conèixer de prop la història reivindicativa que acompanya aquestes Pistes.

Les Pistes d’Skate de Via Favència, igual que la resta de Pistes esportives que cobreixen la Ronda de Dalt, ja neixen d’una lluita dels veïns de 9Barris durant la Barcelona Pre-Olímpica quan es van paralitzar les obres de la Ronda per reclamar-ne el soterrament i uns equipaments esportius. Ja fa més de 20 anys de la seva construcció i des de llavors no hi ha hagut cap tipus de manteniment ni millora de l’espai per part del consistori.Ha sigut el Col·lectiu d’Skaters, joves de 9Barris, qui sempre s’ha responsabilitzat del manteniment i ha procurat millorar l’espai amb la construcció de diferents mòduls. Tot i així, aquesta autogestió ha anat acompanyada d’alguns entrebancs i els joves, fins i tot, han hagut de fer front a alguna multa.
La pressió veïnal, la denúncia al veure que s’edificaven nous skateparks i no es feia res a Nou Barris, la reivindicació constant i la lluita per part dels mateixos skaters han provocat aquesta remodelació. D’altra banda, aquest col·lectiu també ha aconseguit un procés de participació a tres bandes (usuaris, arquitectes i Ajuntament) per a l’elaboració dels plànols del que serà el nou skatepark de 9Barris. Finalment, s’han escoltat les demandes i s’ha adaptat la planificació a les necessitats dels usuaris. Encara ara però, des del Kasal de Joves de Roquetes i el mateix col·lectiu es fa un seguiment exhaustiu de l’execució dels plànols previstos.
Aquestes Pistes d’Skate han sigut testimoni d’una cohesió social molt forta i d’autogestió. Gràcies a la xarxa veïnal que impera a 9Barris i dels diferents equipaments que li han donat suport, s’ha pogut assolir prou força per aconseguir aquesta fita tan desitjada per tots: un skatepark en condicions. Un exemple més d’un model diferent a l’establert: des de 9Barris ens preocupem dels espais i procurem cuidar-los i fer-nos-els nostres, tal com ha marcat la història d’aquest districte.
#PatinaiLluita

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més