El fil conductor d’aquesta trobada girarà entorn la figura del professional del treball comunitari, tot donant continuïtat a la missió del Col·lectiu. Allà estarem.
17 d’abril de 2015, de 9 a 14h al Centre Cultural Albareda
En el panorama de la intervenció comunitària a Catalunya és important recordar que el professional d’allò comunitari esdevé un recurs per al territori i per als grups amb els que hi treballa. En tant que recurs, és imprescindible que tingui clar quin és el seu posicionament professional vers la comunitat i en relació a les institucions contractants. Però també és necessari que compti amb un conjunt d’eines i habilitats que millorin i facilitin la seva tasca.
Per tot això, la II Jornada s’estructurarà en dues parts. A la primera part, volem co-construir un debat que posi llum als dilemes que apareixen quan parlem del posicionament professional, en la intervenció comunitària. La segona part de la Jornada tindrà un accent pràctic i formatiu. A través de l’organització de 4 tallers simultanis, els participants podreu apropar-vos a noves i innovadores eines per a l’acció.
PROGRAMA
9.00 – 9.15h Rebuda dels assistents i repartiment dels materials
I Part: El posicionament del professional en el treball comunitari
9.30 – 10.15h Taula rodona – diàleg d’obertura
10.30 – 11.30h Cafès-tertúlia comunitaris
Reflexionarem sobre com abordem el treball comunitari en el dia a dia, ens preguntarem sobre si és indispensable el posicionament (ètic, polític, ideològic) del professional per desenvolupar la seva tasca. I en relació això, compartirem dilemes i dificultats a l’hora de posar límits en la implicació professional i personal en la pràctica. Tot això, de la mà de quatre professionals de diferents àmbits i trajectòries dins del treball comunitari.
II Part: Eines i habilitats per al treball comunitari
12 – 13.30h Tallers simultanis
Taller 1: Gestió emocional (Eduardo Pastor)
Crearem un espai per validar, reflexionar i deixar-nos sentir les emocions que ens genera la nostra feina tan assentada en la relació amb l’altre. En aquest sentit la principal tècnica amb la que comptem és la nostra pròpia persona, i en aquest sentit cal atendre i cuidar la dimensió emocional que ens mobilitza la feina.
Taller 2: Treball de processos (Guiomar Vargas i Núria Mateu)
El Treball de Processos és una metodologia que integra diferents disciplines, amb la finalitat de facilitar el creixement individual i col·lectiu. S’aplica en àrees com el desenvolupament comunitari i d’organitzacions, la capacitació, la psicoteràpia i la facilitació grupal. El taller farà una breu incursió en la metodologia per mostrar com es poden assolir majors nivells de consciencia sobre com vivim les nostres experiències personals, professionals i en els grups amb els que treballem. Ens centrarem en l’exercici i la consciència de rang, donat que és un aspecte vital per la pràctica del treball comunitari, i part de totes les persones. Farem una breu introducció teòrica, per emmarcar conceptes, un exercici de consciencia de rang i ho posarem en pràctica en una facilitació grupal.
Taller 3: Mapeig col·lectiu (Raons Públiques)
En aquest taller es donarà a conèixer l’eina del mapeig col.lectiu per conèixer i reconèixer les problemàtiques i necessitats dels barris. Es farà una introducció explicant l’objectiu de l’eina i el que pot aportar en el referent a l’acció comunitària. La segona part del taller es durà a terme un petit mapeig de les necessitats i problemàtiques detectades als barris pels propis participants; reflexionant en l’anàlisi de la realitat dels barris.
Taller 4: Comunicació comunitària (Teleduca i ETCS)
Entenem que comunicar ha de contribuir a promoure el canvi i la transformació social.
Per això pensem en una comunicació que implica emoció, relació i participació. Ens referim a la comunicació de planificar, organitzar i avaluar per introduir millores socials, a una tasca d’interrelació que inclou també una actitud creativa i atrevida. El taller partirà d’una pluja de casos de possibles usos de la comunicació comunitària que podem trobar i conèixer a través d’Internet. Ens basarem en experiències impulsades per Etcs i/o Teleduca i altres iniciatives amb línies de treball similars.
III Part: Clausura
13.30h Tancament de la Jornada i foto de grup
I recorda que el preu de la inscripció són 5 euros per persona. El Col·lectiu és una entitat autogestionada. Destinarem els diners a pagar el lloguer de l’espai i l’esmorzar.
Triodos Bank ES80 1491 0001 2721 3624 0526.
La data límit d’inscripció a la Jornada és el dia 10 d’abril.
La IIa Jornada del Col·lectiu: El professional com a recurs serà el
17 d’abril de 2015, de 9 a 14h al Centre Cultural Albareda.