Que aquesta violència no ens porti més violències


Comunicat del Centre Delàs d'Estudis per la Pau sobre l'atac a Charlie Hebdo. 08/01/2015

Des del Centre Delàs volem manifestar la nostra ferma condemna envers l’atac que ha patit el setmanari satíric francès Charlie Hebdo el dia 7 de gener, en el qual 12 persones -10 treballadors de Charlie Hebdo i 2 policies- van ser assassinades a sang freda, provocant també 11 ferits.
Reiterem el nostre compromís envers les llibertats de premsa i d'expressió, a la vegada que enviem els nostres condols a les famílies i amics de les víctimes. Tragèdies com aquesta ens reafirmen en la nostra feina per denunciar la violència i l’armamentisme, i ens obliguen a prendre consciència del drama social que suposen les agressions armades.
Des del Centre Delàs ens preocupa també l’ús d’aquesta massacre per a justificar noves mesures repressives, retallada de drets fonamentals i la progressiva militarització de la seguretat pública que des de fa uns anys es porta a terme no només a França sinó també a bona part d’Europa.
Rebutgem també la xenofòbia i islamofòbia que recorre Europa i que des de partits d’extrema dreta tant a casa nostra com a França ja ha començat a utilitzar aquesta tragèdia per criminalitzar tota la comunitat musulmana i per exigir-li explicacions per uns actes dels quals només són responsables els seus perpetradors. Islam no és terrorisme, i avui més que mai fem arribar el nostre suport als amics i amigues musulmanes que viuen al nostre territori.
Així, aprofitem aquest comunicat per palesar la nostra inquietud respecte l'escenari polític que ara es desplega, i que segurament comporti l'adopció de “mesures excepcionals” destinades a reforçar el control i la vigilància de l'estat sobre la ciutadania (la situació d'“emergència política” precipita un marc polític ideal per portar a terme mesures que d'altra manera no seria possible aplicar i que vulneren drets fonamentals), a les quals ens oposem frontalment. La “guerra contra el terror” retorna als Estats Units i als països de l’Europa occidental en forma de programes d'espionatge massiu contra la població civil i reformes de caire punitiu que persegueixen la protesta o l'ascendent militarització de les policies civils. Temem que els lamentables successos de París puguin ser explotats per persistir en la imposició d'un programa polític que amenaça les llibertats civils i les garanties democràtiques.
No podem evitar preocupar-nos per la “indignació selectiva” dels estats i dels mitjans de comunicació quan la violència política sacseja Europa, i la desigual cobertura que reben, per exemple, els freqüents assassinats mitjançant drons armats nord-americans al Pakistan, el Iemen o a Somàlia. Condemnar l'atac a Charlie Hebdo aïlladament, sense fer palès el drama social que sempre comporta la violència política arreu, pot acabar esdevenint un perillós exercici d'eurocentrisme, que alimenta la xenofòbia i el racisme. Considerem imprescindible incidir en l'igual dret de totes les vides perdudes a ser plorades i a persistir en la lluita per una societat noviolenta aquí, a França i més enllà.

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més