2on d’Animació Sociocultural i Turística dinamitza una Campanya de Sensibilització i Conscienciació de l’estat en què es troba actualment la violència envers les dones i la perspectiva de gènere.
Unes jornades destinades a tot l'alumnat de Ribot i Serra plenes d'informació, emocions, participació i reivindicació i molta perspectiva de gènere que va començar amb la visita de Pamela Palenciano.
Tota una setmana amb activitats de sensibilització i conscienciació entorn el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, ideades, planificades i dinamitzades pel grup de 2on d'Animació Sociocultural i Turística de l'Institut Ribot i Serra de Sabadell. Autèntica animació amb perspectiva de gènere.
Les jornades han estat plenes de reflexió, d'informació i de reivindicació, amb un alumnat del Ribot i Serra entregat i participatiu que ha recoltzat continuament el discurs amb la seva opinió.
La setmana s'obrí amb la visita de Pamela Palenciano Jodar amb el seu monòleg vivencial "No sólo duelen los golpes" sobre la violència de gènere. "No solo..." no es un testimonio de una historia, tampoco es un taller de prevención... ni así tampoco es un monólogo u obra de teatro: es todo a la vez, com afirma Pamela al seu blog. L'activitat va deixar clar què la violència masclista és un problema estructural que cal combatre, i que tothom té eines per crear relacions més sanes des de la seva quotidianitat.
Durant les Jornades, l'alumnat de la tarda de l'Institut Ribot i Serra, va gaudir de diverses activitats:
Exposició plàstica permanent: història, dades i notícies sobre la violència de gènere. Cartells i pòsters explicatius i denunciants de situacions de violència de gènere al vestíbul i al passadís de direcció.
Videofòrum, experiència auditiva i teatre social, desmontant estereotips: amb diferents dinàmiques i activitats s'ha creat un clima de reflexió i debat crític amb la voluntat de provocar la reacció de les participants enfront les violències de gènere.
L'activitat central, el concurs artístic del dia 25, va representar una oportunitat per tot l'alumnat de participar amb les seves creacions artístiques amb perspectiva de gènere (literàries, expressió corporal, contes, teatre, fotografia, vídeos, etc.).
Totes les situacions treballades han estat extretes de les nostres vides quotidianes, de com ens mirem, de com ens toquem, de com ens diem... (micro-masclismes, noves masculinitats, ...). L'alumnat ha ofert un espai de reflexió i diàleg, creant un clima adequat per facilitar canvis a la nostra mirada posant-nos unes ulleres diferents (les de la perspectiva de gènere) i mostrant que canviant els petits gestos podem canviar el món.
Una activitat real per assolir aprenentatges reals
Aquestes jornades han suposat una experiència real d'aplicació de la perspectiva de gènere en la intervenció social i una oportunitat d'aprenentatge (gestionar temps, espais; ajustar el llenguatge per a que fos entenedor, en funció del grup; dinamitzar temàtiques des d’un punt de vista socioeducatiu, ...) per tota la comunitat educativa.