La institució formada per la unió de les quatres diputacions catalanes va liderar una reforma educativa en uns anys en què el moviment de la xarxa associativa i cultural era intens.
La Mancomunitat de Catalunya celebra aquest any el seu centenari (1914 – 2014). El seu primer president, Enric Prat de la Riba, va deixar molt clara la seva voluntat: "Que no hi hagi un sol Ajuntament de Catalunya que deixi de tenir, a part dels serveis de policia, la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera".
Liderar una reforma educativa des del cicle inicial fins als estudis superiors va ser un dels punts en què la Mancomunitat va centrar gran part dels seus esforços. La institució va fixar-se en la corrent pedagògica anomenada "escola nova", que volia aconseguir l'educació intel·lectual, social i moral dels infants, i va instaurar-la en diferents escoles arreu de Catalunya.
Entre el 1914 i el 1923, el període de vigència de la Mancomunitat, es van crear escoles de formació tècnica, com són l'Escola Industrial o l'Escola del Treball, per tal que els alumnes sortissin preparats per treballar a la indústria catalana. També es va apostar per la formació de mestres amb l'Escola d’Estiu i per la creació de l'Escola Superior de Bibliotecàries.
Des de la vessant pública, la institució va promoure una xarxa de bibliotequesper tal que totes les poblacions poguessin accedir al préstec de llibres, si bé anteriorment a aquesta iniciativa, entitats com l'Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona o l'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera ja eren seus de biblioteques populars.
Segons l'historiador Ramon Arnabat "l'any 1860 només el 25% de la població catalana estava alfabetitzada; i setanta anys més tard, el 1930, ja n'estava el 75%". La tasca feta per la Mancomunitat va ser important per aconseguir la inversió d'aquests percentatges, però no s'ha d’oblidar la tasca de formació professional d'adults que els ateneus havien començat un segle enrere
La creació de la Mancomunitat de Catalunya va ser més important pel seu pes simbòlic que no pel finançament i les competències que tenia; va ser un intent de recuperar l'autogestió administrativa de les antigues Corts Catalanes. Al llarg de l’any 2014, i per commemorar-ne el centenari, s'han programat diferents actes arreu de Catalunya.