Mireia Franc és una de les membres de l'equip de Sambucus. A la cooperativa ja tenen clar quines coses mostraran als visitants de la ruta Cooproute. “Podem oferir-los-hi coses que segurament els agradaran si són amants de la natura, com la finca de Sant Pere de Torelló, on produïm herbes aromàtiques”, explica. També tenen pensat llocs on, si venen en petits grups, se'ls pot trobar un allotjament rural. “Però, no està de més que, si els interessa, puguin veure el vessant social de la nostra cooperativa: els podem dur a veure com es produeix mel, o que ens acompanyin a veure com treballem en una residència de malalts”, explica la Mireia, que entre altres ocupacions té assumida la gerència de Sambucus.
El vessant gastronòmic el tenen cobert a la cooperativa osonenca. No en va una de les seves activitats més reconegudes és la relacionada amb el restaurant que regenten al Mercat de Manlleu. “Però, tot es pot completar amb el vessant més directament cultural”, ens explica la Mireia. Com a osonenca se sent molt orgullosa del museu romànic de Vic, que podria competir amb altres com el Museu Nacional d'Art de Catalunya de Barcelona. I si el que busquen els visitants és anar d'excursió o veure paisatges insòlits des de Sambucus els acompanyaran en visites guiades a llocs com els cims de Tavertet o racons amagats del Lluçanès.
Biciclot i els barris cooperatius
Biciclot és una cooperativa creada entorn de la bicicleta i la seva cultura. S'ubica a Barcelona i fa de la vinculació de la bicicleta i la ciutat un motiu per atraure el tipus de turisme cultural cooperatiu que es busca atraure amb Cooproute.
Pere Serrasoles és el portaveu de Biciclot. “Nosaltres hem presentat un seguit d'activitats que tenen a veure amb el que ja fa la cooperativa”, indica. Per una banda, l'entitat organitza visites a Barcelona amb bicicleta, un vehicle sostenible que permet una altra classe de mobilitat. “Una de les coses que pensem oferir als visitants que ens vinguin a través de Cooproute és el recorregut pels barris cooperatius de Barcelona”, explica Serrasoles. Això jo ho ofereix Biciclot però més adreçat a turistes convencionals. En aquest sentit, la cooperativa ha preparat una sèrie d'activitats conjuntament amb La Ciutat Invisible, una altra cooperativa que també forma part del projecte. Les actuacions aprofitaran la infraestructura que Biciclot ha creat a la Barceloneta, a peu de platja. També s'usarà la central de reserves que ha creat l'entitat en un web.
Biciclot i Ciutat Invisible ja realitzen activitats durant els dissabtes i diumenges en què veïns de Barcelona coneixen racons que de la ciutat dels que potser no tenien notícia certa.
“Volem fer un tàndem amb Ciutat Invisible per crear una ruta dirigida al turista amb interès pel cooperativisme, que potser no coneixen aquest vessant vinculat amb Barcelona”. En aquest sentit han preparat ja visites a indrets significatius de la història de l'economia social de la capital catalana.
Pel que fa a l'atenció als turistes que puguin acudir a partir del nou programa, Biciclot té ja una experiència important en la seva activitat de coneixement de la ciutat que es fa a turistes que visiten Barcelona.
Biciclot aposta fort per implantar la cultura ciclista. Així, aquesta cooperativa que té 8 socis i 5 treballadors més durant la temporada estival, ha posat en marxa programes que ensinistren escolars de sisè curs de primària a anar a l'escola en bicicleta amb total seguretat. Aquests cursos han travessat les fronteres barcelonines i actualment es fan a diverses poblacions, com Vitòria, al País Basc i Sant Cugat a Catalunya, entre altres.