THE INDEPENDENT PROJECT, és un projecte compartit per una xarxa d´instituts públics dels Estats Units (ciutats on està implantat) on els estudiants participen en el disseny del currículum i fan les classes. Vegeu com ho expliquen els de l´IES Monument Mountain de Massachussetts (EUA) (vídeo subtitolat).
L´horari està dividit en 4 tipus d´activitats:
1) Investigació individual (PBL) sobre una pregunta (de ciències naturals o ciències socials). Dura una setmana i hi dediquen el matí sencer de la setmana 2 a la setmana 9. Cada alumne investiga una (màxim dues) preguntes. Els dilluns trien la pregunta i els divendres fan la seva explicació als altres. Els companys ajuden a definir bé la pregunta. Per exemple, si la pregunta inicial era: Per què les plantes d´una part de la montanya són diferents de les altres?, després de parlar-ne (què són plantes? diferents en què?, a totes les montanyes?…), la pregunta final és: Com es poden comparar les cèl·lules de les plantes que són al cim de les Monument Mountains amb les que són al peu? Durant la setmana l´alumne anirà a recollir mostres de plantes, les analitzarà amb el microscopi, les dibuixarà i elaborarà una teoria per explicar el divendres.
2) Projecte individual artístic que dura un trimestre (7 setmanes). Els projectes artístics són de llengua o matemàtiques. També es fa els matins però a partir de la setmana 10, després d´haver fet els de ciències. Durant els matins es segueix la mateixa dinàmica que amb els anteriors (ciències)
Llengua. Es formen clubs de lectura i cada grup llegeix un llibre, sobre els que fan una tertúlia literària i un producte que pot ser: redactar un final alternatiu, una peça de ficció basada en el llibre, etc…
Matemàtiques. Durant la primera setmana llegeixen Planilandia (Flatland, Edwin Abbot) i fan una tertúlia sobre per què les matemàtiques són un art. Després cada alumne tria una pregunta matemàtica que investiga durant una setmana i explica els divendres (ex: què és l´infinit, les matemàtiques del pòquer…) Per exemple, un alumne (o un equip) va elegir desenvolupar una fòrmula que pogués representar el creixement de la població d´elefants.
3) Projecte individual relacionat amb el talent de cadascú (ex: escriure una novel·la, construir un vaixell, composar una peça musical, fer cuina, fer una pel·lícula, fer una experimentació….). Tots els capvespres des de la primera fins la darrera setmana. Si és necessari surten del centre i fan feina amb un mentor (adult professional que els ensenya). Al final el presenten als companys, reben les seves crítiques i llavors fan una presentació pública amb audiències d´unes 80 persones adultes que també els avaluen. Per exemple, l´alumne que va investigar sobre cuina, va haver de cuinar pels 80 assistents.
4) Investigació en equip que té com a requisit tenir beneficis per a la societat. Les darreres tres setmanes. Dura tot el dia, tot el temps. Han d´elegir un problema de la comunitat (el seu poble o el món) per exemple: els problemes de l´educació, l´energia, la fam, l´aigua….) i proposar una solució.
Els alumnes no s’agrupen per edat sinó que cada grup està format per alumnes que aquí serien de 4t d´ESO, 1r i 2n de Batxillerat.
Els alumnes no s´agrupen per nivells. Els grups són el màxim d´heterogenis possibles: alumnes que aquí es considerarien de baix rendiment juntament amb altres d´altes capacitats.
El projecte dura un semestre. Dediquen la primera setmana a fer dinàmiques de grup, projectes breus (Quin és el propòsit de l´educació? Com has viscut l'escolarització fins ara? Què és el Independent project) i definir els objectius d'aprenentatge de cada alumne (quin serà el meu projecte personal?). L'objectiu és que els alumnes es faixin seva la idea.
El projecte es va iniciar el 2010 gràcies a la col·laboració entre un equip de directors i professors de secundària (Marianne Young, entre altres) i de la universitat (Sam Levin i altres). Van prendre la decisió després d’una llarga investigació sobre la motivació i l´aprenentatge. Va començar l´any 2010 amb 8 alumnes que feien les classes. Aquí hi trobareu l´explicació sobre els orígens del projecte feta pels alumnes i els professors.
Està molt ben valorat pels alumnes. Un d´ells diu que ha après més en tres mesos que al llarg de tota la seva escolarització.
Fonts emprades:
He trobat aquesta perla gràcies a un tweet de @ismaelpalacín on recomanava aquest article:
Recoman llegir la web The Independent Project
M´ha entusiasmat especialment The White Paper, el document on expliquen com funcionen.
Si els voleu visitar, escriviu-lis un mail a: theindependentproject@gmail.com i llavors ens ho contau!