"Cal aconseguir que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’un canvi de model."
Una vintena de persones organitzen la primera assemblea impulsora del procés constituent a Badia del Vallès. En la primera trobada acorden organitzar-se en tres comissions (difusió, continguts i organització) i fixar el dia 18 de cada mes.
El passat divendres, a la Plaça Major, unes 300 persones van assistir a l’acte de presentació a Badia del Vallès del Procés Constituent. L’acte va servir per a donar a conèixer els objectius de la proposta, el context social i polític en el qual es llença, explicar els deu punts del manifest i el treball d’extensió que s’ha vingut fent arreu del territori.
El José Luis González ha presentat aquest acte, convocat per un grup de veïns i veïnes de Badia, per a conèixer de primera mà la proposta d'un PROCÉS CONSTITUENT.
El passat més d'abril, l'Arcadi Oliveras i la Teresa Forcades ens van fer una crida a la ciutadania a organitzar-nos per fer possible un procés constituent, una nova transició que canviï les principals regles de funcionament del país de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d’uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria.
Pel presentador de l'acte, el manifest parteix de tres reconeixements:
"Un. Que l’actual model econòmic, institucional i d’ordenament polític ha fracassat.
Dos. Que les mobilitzacions dels darrers dos anys han mostrat, no només un ampli rebuig a les polítiques actual, si no també un potencial de lluita social creixent, d'organització i de desig de canvi social profund.
Tres. Que cal aconseguir que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d’una transformació que permeti la superació del mòdel polític i econòmic actual."
Per a explicar amb detall aquest anàlisi de la realitat actual i la seva proposta per poder sortir del túnel amb una societat millor van convidar a tres membres del grup promotor de la idea: el Jaume Asens, la Esther Vivas i la Teresa Forcades.
Primer va parlar l’advocat penalista Jaume Asens que va denunciar una situació en què hi ha “menys estat social i més estat policial”. En la seva opinió, ens trobem davant d’una triple crisi: una social, denunciada per les diferents marees i la plataforma d’afectats per la hipoteca, una que té a veure amb el dret a decidir, i finalment una voluntat de transformació democràtica que va posar de relleu el 15M. Asens va reconèixer que “no es tracta de reformar aspectes puntuals del sistema sinó que s’ha de posar el marcador a zero”.
Desprès l’activista i investigadora, Esther Vivas, va deixar clar que arrel dels diferents moviments socials, especialment el 15-M “la gent ha obert els ulls i reclama un canvi”.
La Esther ha cedit la paraula a la Teresa Forcades que ha exposat les claus per les quals ha de ser el poble qui ha de decidir el model d’Estat que desitja, arrel de la profunda crisi en la qual es troba el país, els arguments per iniciar aquest procés constituent i no ha estalviat crítiques al model socioeconòmic imperant. Forcades ha destacat la necessitat de lligar la qüestió social a la nacional juntament amb la pràctica d’una democràcia radical que no es regeixi pels principis del sistema capitalista.
“El model capitalista es presenta contràri a les persones. S’ha d’obrir els ulls perquè els interessos econòmics privats no estiguin per sobre dels governants”, va declarar Forcades durant la seva intervenció.
En aquest sentit, Forcades ha animat a “tothom que estimi la llibertat a fer-se anticapitalista”.
Així mateix, ha remarcat que cal construir aquest procés entre tots i totes, des de baix, i que aplegui la pluralitat de l’esquerra, ja siguin organitzacions polítiques, col·lectius, moviments socials, activistes, o altres entitats i persones particulars que aspirin a fer possible un canvi de model a favor de més justícia social. Ha insistit en la idea que aquesta unitat ha de ser plural i que, a més, ha de tenir un contingut de ruptura amb el model perquè es pugui arribar a redactar una constitució nova que des de les institucions democràtiques permeti aconseguir la sobirania econòmica, política i social del poble de Catalunya.
Durant la xerrada, es van repartir manifestos del Procés Constituent però Forcades va afegir que “aquest procés ha de ser divers i plural, i urgent però sense precipitació per escollir aviat un model que més s’adapti a les persones i a la realitat actual”.
Al final hi va haver torn obert de paraules del públic per aclarir dubtes i per demanar com participar més activament en el Procés Constituent. En l’acte també es van recollir adhesions al Manifest i es va convocar a una primera reunió de la constitució de l’assemblea local a Badia per dijous 18 a les 19h al Parc Joan Oliver.