El camí: senderisme cultural i participatiu

EL CAMÍ és una ruta de senderisme cultural en procés de senyalització de forma participativa, per fer a peu i que recorre totes les comarques i illes de parla catalana. Un recorregut per la cultura, la història, el paisatge i l'esperit de la nostra terra.

El camí enllaça pobles que és on es troba la cultura, l'art, la realitat.

Són les entitats, veïns i institucions de cada municipi i comarca els qui defineixen el seu tram de Camí, els continguts de la guia i els recursos i serveis que inclou.


Està pensat per a tots els públics i edats, amb un nivell de dificultat majoritàriament baix, si bé hi ha trams de nivell mig i, fins i tot, algun d'alt. El nivell també se'l pot incrementar cadascú al seu gust incrementant o reduint la llargària de les etapes.

Va enllaçant els pobles, que és on es troba principalment la realitat social, la cultura, l'art,... Uneix tots els caps de comarca de parla catalana, prenent una forma de 8 irregular.

Són les entitats, veïns i institucions de cada municipi i comarca els qui defineixen el seu tram de Camí, els continguts de la guia i els recursos i serveis que inclou.

És un projecte apartidista i que té tot el país i tota la seva gent com a protagonistes i beneficiaris, a més dels visitants d’altres països.

Els principals elements del Camí són l'itinerari, que se senyalitza amb la marca del Camí (vegeu-la més avall), la guia web de resum de cada tram i de les poblacions que el formen, la Camipèdia, una enciclopèdia territorial que recull tot tipus de temàtiques de cada població i comarca aportades per la seva gent i entitats, la Xarxa d'Establiments del Camí (establiments amb acreditació cultural), la guia en paper (s'edita a partir dels textos aportats per la gent, entitats i institucions dels municipis tan bon punt hi ha prou recursos per editar-la i imprimir-la), fulletons informatius de cada tram (resum de la informació pràctica) i el carnet del Camí.

Altres elements que trobaràs en aquest web són: el bloc del Camí (amb textos sobre el Camí, el caminar, etc. aportats pels amics del Camí), llistes de música dels Països Catalans (hi pots afegir les peces que hi trobis a faltar), la pàgina del Camí al Facebook, el canal del Camí al Youtube, els àlbums de fotos, etc.

Itinerari preliminar del Camí:                             Mapa de l'estat dels trams (2012):
                                  (amplia el mapa)                                                   (amplia el mapa)
                                                            

La marca senderista del Camí

Per facilitar el seu seguiment, i donat que integra en part altres rutes preexistents, el Camí se senyalitza amb una marca pròpia, que es vol usar en la mínima freqüència necessària.

La marca està inspirada en la forma de 8 que té el Camí troncal, reflectint al mateix temps la força de les simbologies d'aquest número (renaixement, regeneració, l'infinit, la transcendència, la consciència universal, etc.).
Les dues C que també suggereix la marca poden suggerir mots com “camí de camins.
Marca del Camí troncal:               Marca dels circuits brancals:

El color dels itineraris guarda relació amb els codis de colors dels senders homologats per les federacions:
  • el Camí troncal, guarda correlació amb els GR (grans recorreguts): vermell
  • els brancals del Camí, guarden correlació amb els PR (petits recorrecuts): groc. 
  • els circuits adjacents, alternatives i capilars del Camí, guarden correlació amb els SL (senders locals): verd. 

Les obertures de la marca indiquen el sentit de la marxa: una obertura mira cap a la direcció d'on venim, i l'altra mira cap a on continua el camí.


Què hauríem de fer per crear un nou tram?


1- Els vetlladors de cada població estudien l'itinerari del Camí, amb l'ajut del Pas. 

Els vetlladors inicials hi conviden a escoltes, esplais/júniors, grups excursionistes, casals de joves, associacions culturals, instituts, amics del camí a títol individual del nou tram per convidar-los a ser vetlladors.

2- Posar sobre mapa la boira de punts d’interès de la zona i dibuixem itineraris possibles, que s'envia a la Comissió de trams del Pas, a fi de garantir un criteri comú en tot el Camí.

3-  Caminada de senyalització + georeferenciació organitzada pels vetlladors.

4-  Guia web, Camipèdia i acreditació d'establiments (Xarxa d'Establiments del Camí (xeC): restaurants, botigues, allotjaments, artesans,...). Tothom pot aportar un text sobre qualsevol aspecte, entitat, cultura, patrimoni, art, música, anècdotes, moviments socials actuals o passats, etc. a la Camipèdia.


5- Edició del fulletó del tram i guia en paper.


Qui hi pot participar?

El Camí és obert a tothom. Cada tram és definit per les persones, entitats i institucions de cada territori que coneixen i s’estimen la seva terra i que participar en:

la definició de l’itinerari (aprofitant sempre rutes i camins existents),
la senyalització (amb caminades obertes a la gent, escoles, esplais, escoltes,...)
aportar continguts per a la guia, textos per la Camipèdia, pel bloc, les fotos,...


Les Vetlladores del Camí

Manual tècnic del vetllador: descarregar Manual tècnic vetlladors (pdf 7 pàgs.)
Descarregar fulletó informatiu Vetlladors general
Descarregar fulletó informatiu grups d'educació en el lleure: Principat / Illes País Valencià


Els vetllados són l'ànima del Camí de cada terra. Si vols participar en senyalitzar i repassar un o dos cops l'any la senyalització del teu tram del Camí, fes-te vetllador del Camí a títol personal, i també entitats culturals, excursionistes, esportives, agrupaments escoltes, esplais, júniors, instituts, etc.


Es tracta d'una molt bona eina fonamentada en els valors del coneixement i estima del propi entorn, de la cultura, del servei a la societat, de mantenir una infraestructura que utilitzaran milers de persones al llarg de les generacions, de treball en equip, enfortiment personal, vertebrar socialment el país, etc.

També pots fer-te amiga del camí o padrí o madrina.



Els grups d’educació en el lleure i instituts

Molts grups d'educació en el lleure participen com a vetlladors del Camí. També poden emprar el Camí com un instrument per a la formació i educació. Vegeu l’apartat Educació en el lleure.



Les formes majoritàries de participació escollides pels amics i amigues del Camí són les abans indicades. Les persones que col·laboren i que vulguin participar a més a més en les assemblees anuals de l'associació Pas-Amics del Camí, només ho han de sol·licitar al secretariat del Pas. Tothom hi és convidat i benvingut.


Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més