'El barri s'ha de defensar', un documental sobre la lluita contra l'especulació a la Barceloneta

Emília Llorca, una de les líders veïnals més emblemàtiques de la Barceloneta, va morir el 2009. La seva mort va posar en marxa un projecte, ja quasi imparable, per donar a conèixer la lluita incansable de les veïnes i veins del barri de la Barceloneta (Barcelona), sota el nom: El barri s'ha de defensar. Un documental realitzat per les periodistes i documentalistes Neus Ràfols i Cristina Mora, on expliquen set anys de reivindicacions, accions i mobiltizacions dutes a terme al barri.
ANNA PUJOL REIG | La directa


El barri s'ha de defensar from cobos on Vimeo.

De les Olimpíades a la reforma del Port Vell: 20 anys d'especulació
Gràcies a les Olimpiades del 92, l'Ajuntament de Barcelona, va començar a rentar la cara a la Barceloneta a costa d'expropiacions i operacions especulatives; aquests canvis urbanístics, que propiciaven un model de ciutat creat per satisfer les necessitats dels turistes i no les del veïnat de la ciutat, no s'acaben aquí. L'any 2005, s'aprova l'anomenat Pla dels ascensors –que planejava expulsar de la Barceloneta un miler de famílies– per potenciar els apartaments turístics. Les operacions urbanístiques que donen l'esquena al veïnat duren encara i avui. Ara, amb una nova reforma: la del Port Vell.

En contra de totes aquestes accions imposades des de dalt, la Plataforma en Defensa de la Barceloneta ha impulsat inumerables actes i reivindicacions, que les autores del documental han anat recopilant  -mitjançant un extens treball de camp- obtenint informació audiovisual, fotogràfica, i sobretot, entrevistant-ne les protoganistes.

Alçant veus per defensar el barri
Mitjançant aquesta recerca es començar a crear El barri s'ha de defensar, document de denúncia, i alhora, d'agarïment i homenatge a la Pepa, l’Antonio, la Maria, la Gala, la Lourdes, la Mari Luz,... que són les veus que s'han alçat contra al mobbing immobiliari, els apartaments turístics, la imposició d’hotels ostentosos, una marina de iots de luxe i els desnonaments. Per tal de poder-se materiatlizar s'ha creat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami, on totes les persones que ho creguin podràn contribuir a què tots aquests anys d'esforços i lluites no quedin en l'anonimat; i que a la fi les veïnes i veins de la Barceloneta puguin viure dignament al barri.

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més