Graffitti: Art de carrer, comunitari i popular

Roc Blackbloc a la caixa escènica d’ Ateneu Popular 9Barris. Foto de Luís Montero
El graffiti com art de carrer des d’un projecte participatiu i comunitari permet assignar una funció diferent a l’art més enllà de la merament estètica. Des de fa alguns anys, l’art està tenint un nou rol, més quotidià, centrat més en el procés artístic que en l’idea d’obra acabada. L’art té en primer lloc una capacitat transformadora de la persona i de la comunitat.


El graffiti com a art comunitari disposa d’una funció social molt important, ja que la seva producció podria afavorir accions per canviar les situacions descrites simbòlicament de manera col·lectiva. L’artista no és un individu il·luminat. La capacitat creativa pertany a una comunitat, a un grup amb visions i talents diferents que comparteixen el mateix context social on viuen les mateixes riqueses i mancances.

El graffiti com a art popular està  íntimament relacionat amb un context social i cultural específic i amb la comunitat en què es desenvolupa. L’artista es defineix per la creació d’ un producte artístic rellevant per a la comunitat a la qual va dirigida, és a dir, expressa artísticament una idea col·lectiva.

I com a mostra 2 timelapse de graffitis a projectes comunitaris.






  
Timelapse del Graffiti de Roc BlackBloc a la caixa escènica de l’Ateneu Popular 9Barris

Etiquetes

Cultura de carrer Documental Empoderament Intervenció social Micromasclismes PAH Sobirania alimentària Sociologia acció col·lectiva acció directa anarquisme animació sociocultural anticapitalisme antiespecisme antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea autogestió avaluació barri capacitats diferents ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat consum responsable creació cultural crisi cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar feminisme fp gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum gènere horitzontalitat innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions inèdit viable lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització participació pedagogia llibertària pedagogía crítica pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista ètica hacker
Mostra'n més