COOP57 és una cooperativa de serveis que destina els recursos propis a donar préstecs a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació, fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general, i promoguin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.
Els recursos propis de COOP57 provenen de dues fonts principals:
- Aportacions de les entitats sòcies (cooperatives, associacions, fundacions i altres entitats de l’economia social).
- Aportacions dels socis i sòcies col·laboradors (persones físiques que volen que els seus estalvis es gestionin en coherència amb les seves inquietuds ètiques i socials).
A COOP57 sabem on van els nostres diners. Invertim en projectes amb un alt contingut social i evitem la paradoxa d’estar defensant principis, causes i valors ètics i solidaris mentre els nostres diners poden estar finançant just tot el contrari.
A COOP57 decidim on van els nostres diners. Les persones i les entitats que dipositem els estalvis a COOP57 participem en l’establiment dels principis i criteris d’inversió i en la gestió dels recursos. Gestionem els nostres recursos amb criteris democràtics i de transparència.
COOP57 va iniciar la seva activitat a Catalunya arran de la lluita dels treballadors de l’Editorial Bruguera per mantenir els seus llocs de treball. Quan l’editorial va tancar definitivament, un grup d’antics treballadors va crear un fons amb part de les indemnitzacions que van rebre pel seu acomiadament per promoure projectes econòmics que perseguissin la creació de llocs de treball de qualitat, especialment aplicant models cooperatius.
El 1996 es va crear amb aquest fons COOP57, sota la forma jurídica de cooperativa de serveis financers. En un inici, el seu desenvolupament va anar molt vinculat amb el cooperativisme de treball associat, però progressivament va ampliar la seva base social a altres tipus d’entitats de l’economia social i solidària. Paral·lelament, va anar creixent també la seva base de socis i sòcies col·laboradors.
A partir de 2005 COOP57 va posar en pràctica un creixement en xarxa arran de l’interès que havia despertat aquest experiment en altres territoris. Aquell any, una xarxa d’entitats d’economia social i solidària vinculades a REAS-Aragón i Coop57, conjuntament, van decidir compartir el projecte. La idea fou aprofitar el model, l’estructura jurídica i l’estructura tècnica de Coop57, però aplicant un model que permetés que cada territori s’autogestionés. Això va donar lloc a la creació de COOP57 Aragó d’acord amb un model de desenvolupament en xarxa.
A partir d’aquests principis, posteriorment es van constituir Coop57 Madrid (2006), COOP57 Andalusia (2008) i COOP57 Galícia (2009). En tots aquests casos, la clau de l’èxit en la constitució d’una secció territorial de COOP57 ha estat l’existència d’una xarxa d’economia social i solidària al mateix territori capaç de gestionar-la.