Consumint (-nos)

Per Esther Vives
Any rere any es repeteix el mateix ritual: arriba Nadal i amb aquest els càntics al consum sense límits i a la compra compulsiva. Ens diuen que necessitem més per a ser més feliços. Però, això és cert? En realitat, i en un context de crisi ecològica i climàtica global, de desbordament dels límits del planeta, de malbaratament col·lectiu…, hauríem de replantejar-nos el nostre model de consum i avançar cap a una cultura del “millor amb menys”, rebutjant un consumisme excessiu, antiecològic, injust i superflu, promogut pel mateix sistema capitalista.

Però més enllà de l’acció individual, que té un valor demostratiu important i que aporta coherència a la nostra pràctica quotidiana, és fonamental l’acció política col·lectiva, trencant el mite que les nostres accions individuals per si mateixes generaran canvis estructurals. En l’àmbit del consum, per exemple, podem participar en cooperatives de consum agroecològic, que a partir d’un treball autogestionat, estableixen relacions directes entre consumidors i pagesia local, evitant intermediaris, promovent unes relacions solidàries i de confiança i portant a terme un consum ecològic, solidari i de suport al món rural. 

Però és fonamental que aquesta acció política transcendeixi l’àmbit del consum, anar més enllà, i establir aliances entre diferents sectors socials afectats per la globalització capitalista i actuar políticament. La situació de crisi sistèmica del capitalisme, amb les seves diferents facetes: ecològica, alimentària, econòmica, de les cures, energètica… fa més necessari que mai aquesta acció política col·lectiva. La creació d’aliances entre camperols, treballadors, dones, immigrants, joves… és una condició indispensable per avançar cap a aquest “altre món possible” que preconitzen els moviments socials. 

Amb aquest objectiu diferents organitzacions han convocat per aquest 21 de desembre una vaga de consum. Es tracta de no adquirir, en aquest dia, cap producte o servei per tal d’expressar un rebuig clar a un sistema capitalista que ens ha conduït a una crisi global sense precedents, i que compta amb el suport explícit de governs i institucions, més interessades en privatitzar els serveis públics, retallar els salaris i ajudar a la banca i a l’empresa privada, que en donar suport als qui més ho necessiten. 

De motius per a sortir al carrer no ens en falten, sinó que ens en sobren.
*Article publicat a El Punt, 18/12/2010.

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més