Curs “Masculinitats antipatriarcals en àmbits professionals i de gestió pública. Revisant la masculinitat per ser part de la solució”. Reflexions.

 Curiositat - coratge - compassió - connexió - compromís (implicació)

Com hem evidenciat al curs, i de fet com evidenciem cada dia la masculinitat s'ha associat als trets d'“agència” (lideratge, facilitat per a la presa de decisions, control, competitivitat, risc, fortalesa, etc. i fins i tot amb aspectes intel·lectuals i mentals) mentre que la feminitat ho han fet amb trets de “comunitat” (cura dels altres, empatia, passivitat, sotmetiment, etc., en general associats amb l'emocionalitat).

I això és el que s’espera de mi als diferents entorns, i la “caixa” que em proporciona (una falsa) certesa, seguretat, estabilitat, i a la vegada, em limita, coarta la meva llibertat, i impossibilita la creació de noves, millors i més sanes relacions.

Les conseqüències de l’obediència cega als mandats del patriarcat i la seva masculinitat hegemònica, ja les sabem. No som responsables de l’històric, però… Som responsables de que el patriarcat funcioni com funciona.

Però les masculinitats poden ser moltes i variades, i jo puc interpretar la meva posició als diferents entorns com jo decideixi, de forma responsable. Puc incorporar els temes tractats al curs amb consciència, esforç i perseverança (i alegria).

Canviar aquestes associacions, sortir de les caixes, és clar, porta dificultats i fins i tot, sancions, desestabilització, patiment, ens treu privilegis. Subvertir el patriarcat pot ser dolorós. Però aquests canvis ens portaran a recrear-nos com a millors persones, més lliures i més completes, i això, només pot portar beneficis per nosaltres, i pels nostres entorns.

En aquest procés ens cal buscar aliances, no ho podem fer sols. Crec que les principals aliances han de ser les dones de les nostres vides. Elles fa temps que van sortir de les seves caixes. Però sabem on són, i que sempre hi són. També hem de parlar amb altres homes. Trobar aliances i connectar.

Connectar amb la realitat, amb els altres i amb el nostre el cos. Fugir de la retòrica i el voler convèncer. Cuidar-nos i cuidar.

Curiositat - coratge - compassió - connexió - compromís (implicació)

Tenim la capacitat de funcionar des d’altres perspectives (tenim ment, cos, guions narratius, comprensió del que passa al voltant de nosaltres…). Si el gènere està socialment construït, el podem reconstruir si volem; com que és un producte cultural, és transcendent, però també immanent, perquè depèn de les nostres pràctiques quotidianes. A través de grans canvis, i a travès de petits gestos, d’una mirada…

Reinventar-nos en cada gest. Alliberar-nos. El que repetim com a experiència, ens tornem experts. Se’ns gira feina. Gràcies.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més