Educació popular per a la revolució

Aquest suggeridor títol ha estat el tema de l’Escola de Participació i el TransFORMA 2013 de l’Associació de Casals de joves de Catalunya que s’ha realitzat al Casal de Joves de la Guineueta al districte barceloní de 9 Barris.
Una crònica de l'Antonio Alcántara a educacióTransformadora

L’Escola de participació està destinada a la gent que fa menys temps que ha aterrat als Casals, és un espai formatiu per qüestionar què entenem per participació i com la treballem des de la nostra entitat. I el TransFORMA “Educació Popular per fer la revolució!” és un espai de reflexió i debat on cada any hi escollen un tema per “filosofar”. Conjuntament amb el Jose Luis González (professor d’ASC de l'Institut Ribot i Serra i autor del blog #InèditViable) i el Vicenç Molina (Fundació Francesc Ferrer i Guardia) vam reflexionar sobre el concepte d’ Educació Popular. Vam repassar els significats i rellevàncies que ha tingut en diferents moments històrics i punts del planeta. A continuació, vam compartir diferents experiències que en el seu dia a dia tenen present l’Educació Popular, i vam posar en comú els nostres punts de vista sobre la vigència i futur del concepte. Entre elles van participar el Xavier Cabrera de l’Ateneu Abril de Barberà del Vallès, en Xavier Artal i Antonio Alcántara l’Escola de Circ Social de l’Ateneu Popular 9 Barris, el Ruben Toro i la resta de membres de la companyia de teatre social i del oprimit La Xixa, el Projecte de Suport a les comunitats de veïns/es de l’Ajuntament de Barcelona i l’associació de mestres Rosa Sensat.
Idees que van aparèixer sobre l’Educació Popular
Algunes d’elles van ser:
  • L’Educació sempre és emancipadora
  • L’Educació és un fet polític
  • s’han de generar i construir alternatives alhora que se li dona la volta a les institucions existents
  • L’Educació Popular s’adapta al context i que per tant és Animació Sociocultural
  • La Cultura la tenim totes
  • El coneixement es construeix de manera col·lectiva
  • A partir d’una eina pràctica, útil i significativa
  • Amb una metodologia activa
  • Amb tècniques participatives
  • A un entorn simpàtic i agradable
La renovació del moviment per l’Educació Popular a Catalunya
Des de fa uns mesos s’està gestant un moviment de renovació de l’Educació Popular a Catalunya. Per un costat l’educació formal representada per l’Associació de Mestres de Rosa Sensat i per l’altra l’educació no formal representada pel Moviment Laic i Progressista de Catalunya. Conjuntament han creat un manifest i han realitzant trobades de manera periòdica per caminar, tal com diuen al seu manifest, cap  l’emancipació de tota persona, on la llibertat, és una vida bona i bella, sense traves materialsni dogmatismes. El nostre camí és el de l’educació popular, a l’escola i al carrer, al llarg de tota la vida, amb tots els colors de la llum.
transforma13-01-01

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més