Avui sortim al carrer per defensar a l'escola pública

http://www.caladona.org/termomix/wp-content/uploads/2011/04/LOGO_14Maig_tisores.jpg
No podem acceptar ni acceptarem resignadament la inevitabilitat de les mesures que volen imposar-nos i volem demostrar el nostre rebuig a les retallades.

Avui, dimecres 4 de maig a les 17.45 professorat i alumnat de l'Institut Ribot i Serra, sortirem al carrer per defensar l'escola pública i de qualitat.

Lectura de manifest, penjada de pancartes i asseguda sorollosa i pedagògica de 5 minuts.


Des de l’esclat de la crisi el 2007 fins ara, aquesta s’ha anat fent més persistent i profunda. Ara, el 2011, tots els governants parlen d’ajustaments pressupostaris, retallades socials i fons de rescat per a països amb problemes de finançament.

Cada dia s'anuncien  noves retallades. Aquestes retallades sembla que són més que solucions per surtir de la crisi: som davant d’un canvi de model social, davant la transició d’una gestió pública i pública concertada a una de privada i mercantilitzada.
Si el nostre model social fos destruït, els ciutadans i ciutadanes viuríem conseqüències gravíssimes, ja que perdríem una sèrie de drets conquerits i reconeguts, i patiríem la falta de resposta adequada dels serveis de primera necessitat, com ara la sanitat, l’educació o l’assistència social.

Les retallades en educació afecten de manera negativa la qualitat d’atenció a l’alumnat, als centres públics, als professionals i als serveis educatius i a tota la comunitat. En resum:

1. S’han suprimit centenars de professionals a les plantilles dels centres docents i serveis educatius, malgrat que el nombre d’alumnat escolaritzat creix. La manca de professorat fa que molts crèdits i mòduls es quedin sense desdoblar, que faltin hores de coordinació, etc. L'increment del nombre de grups pels més de 15.000 nous alumnes NO es compensaran amb noves contractacions, sinó amb l'increment de la jornada lectiva, i per tant NO CONTRACTANT nous docents.

2. S'han retallat les dotacions pressupostàries dels centres entre un 20% i un 35%, que s’afegeixen a les anteriors, superant el 42% acumulat en els últims 3 anys. Aquestes retallades comprometen el funcionament normal dels centres i poden afectar greument llocs de treball directes o indirectes. 

3. S'està acomiadant molt personal interí i temporal, trasllats forçosos i no es cobreix cap substitució per malaltia o d’altres circumstàncies del Personal Laboral (TEIs, TIS, educadores, vetlladores…) i d’Administració i Serveis (conserges, administratius…) dependents del Departament d’Educació. 

4. A milers d’interins i substituts se’ls nega la possibilitat d’accedir a un lloc de treball estable, amb una reducció de l’oferta de places d’oposicions a una tercera part de les compromeses. 

5. Es paralitzen obres i noves construccions de centres, mantenint un nivell molt alt d’aules prefabricades, dèficit d'espai i infraestructures i equipaments deficients.

6. S’han aplicat retallades salarials que estan suposant la pèrdua de poder adquisitiu superior al 8,5%. 

7. S'estan realitzant determinades declaracions sobre els increments dels horaris lectius del professorat a Primària i Secundària i altres mesures que poden empitjorar les condicions de treball del professorat, afectar a la pèrdua de llocs de treball i van en detriment directe de la qualitat de l’ensenyament. 

8. S’està proposant d’introduir taxes als estudiants d’FP pública. L’FP és la via professionalitzadora dels joves, i per tant, una via d’ocupació del col·lectiu que pateix prop del 50% d’atur. 

9. Finalment, el conseller d’economia avisa de la possibilitat de privatitzar i externalitzar diversos serveis públics i en concret serveis complementaris a l’ensenyament públic. 

Davant aquest atac a l’Educació Pública, el Ribot no es resigna i vol manifestar el seu malestar i rebuig, dibuixant un escenari de conflicte.

Estem convençuts/des que l’educació és una eina fonamental per superar l’actual situació de crisi econòmica i social i que l’educació pública ha de garantir la cohesió social i la igualtat d’oportunitats d’infants, joves i ciutadania en general. Una política de retallades no ajuda a avançar en aquesta direcció. 

Així, demanem:

* Restituir als centres les quantitats econòmiques retallades, i un pla de recuperació d’allò perdut en els últims anys.
 
* Recuperar i ampliar les plantilles dels centres i dels serveis educatius que han estat darrerament disminuïdes, per tal de poder donar l’atenció necessària a tot l’alumnat.
 
* Recuperar les condicions laborals i salarials afectades de tots els/les professionals de l’educació.

* En definitiva, una educació pública i de qualitat!

Prou retallades, l'educació pública no es toca!

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més