Seguretat humana i construcció comunitària Document 2020

Educació Transformadora. Antonio Alcántara con un grupete de compañeros/as educadoras, sociólogas, dinamizadoras y esas cosas que se mueven por los barrios escribieron esto. Se trata de mirar la seguridad de otra manera. Sí, sí de otra manera. Son algunas ideas y aprendizajes. 


Construcció d’una concepció de la seguretat destinada a proporcionar cura i donar satisfacció a les necessitats bàsiques, que permetin el ple desenvolupament de les persones per viure una vida digna de ser viscuda

Introducció

El Document 2020 del Grup de Treball de Seguerat Humana i Construcció Comunitària pretén reflexionar al voltant de les possibilitats i limitacions d’un concepte alternatiu de seguretat que situa les necessitats de les persones com a centre focal de la seva atenció i cura. Des d’aquesta mirada, la noció de seguretat no s’orienta tant en la concepció tradicional centrada en la protecció de l’Estat, sinó cap a una concepció que promou la protecció de les persones sota la lògica del desenvolupament humà, el dret a la ciutat i la construcció comunitària.

És per això que l’itinerari que es proposa per aquest article s’inicia presentant el concepte de seguretat humana; es continua analitzant tant les potencialitats que ofereix en clau de benestar de les persones, les llibertats i els drets humans, com les debilitats a nivell de clarificació conceptual, com de distorsió en el seu ús i aplicació en polítiques públiques; i, finalment, es defensa la necessitat d’ apostar per la noció de seguretat humana com a marc per a la promoció de condicions materials i socials mínimes per una existència digna a la ciutat des d’una perspectiva de construcció comunitària de la seguretat.

Aquest text apareix amb dues premisses: La primera és que veu la llum en un context concret. És en el moment actual d’excepció, confinament i gran incertesa que estem vivim. L’Estat s’ha situat amb una força centralista i autoritària realitzant discursos bel·licistes davant del virus Covid 19. I la segona és que el document forma part de la feina d’un grup que, al voltant del concepte de «seguretat humana i construcció comunitària», ha estat treballant durant els tres últims anys, i que ha nascut amb el suport d’Energies Comunitàries.

Ara, sense cap intenció d’exhaustivitat i amb una postura més aviat reflexiva, volem compartir algunes de les idees i aprenentatges fets. Dins del possible, esperem que aquestes reflexions ajudin a construir una concepció de la seguretat destinada a proporcionar cura i donar satisfacció a les necessitats bàsiques, que permetin el ple desenvolupament de les persones per viure una vida digna de ser viscuda.

OBERT I LLIURE. EL POTS DESCARREGAR EN PDF CLICANT AQUÍ

SOBRE EL DOCUMENT 2020.

Què és? És un document que reflecteix els aprenentatges, els debats i les idees força que hem tingut al llargs d’aquests anys en el Grup de Treball en «seguretat humana i construcció comunitària».

Per què? El document pretén ser una base per continuar explorant el concepte de seguretat humana vinculat a la construcció comunitària per tal de millorar la pràctica quotidiana i la qualitat de vida de les persones amb les quals treballem. Volem compartir-ho públicament perquè sigui una eina per continuar aprenent i reflexionant de forma compartida i comunitària tal com hem fet fins al moment.

Quines accions hem fet?  Les accions formatives i obertes al públic que hem desenvolupat des del Grup de Treball i que han donat peu a aquest document han estat:

  • Taller comunitari. Seguretat Comunitària des de la cura del barri. Trinitat Vella. Taula intercultural de la franja Besòs del districte de Sant Andreu
  • Conferència sobre Seguretat Humana i Construcció Comunitària a càrrec de Tica Font fundadora del Centre d’Estudis per la Pau Delàs i ex-directora de l’Institut Català Internacional per la Pau; en diàleg amb membres del grup de Treball. Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.

Qui ho ha fet? El Grup de Treball de Seguretat Humana i Construcció Comunitària és un espai de formació i reflexió de diversos professionals sobre el concepte de seguretat humana amb l’interès de facilitar la construcció de propostes comunitàries que tinguin present les cures, la inclusió i l’empoderament de les persones i comunitats amb les quals treballen. El grup de treball neix a partir d’una proposta inicial que la Cooperativa La Fàbrica impulsa i promou en el marc del projecte d’Energies Comunitàries del Departament d’Acció Comunitària de l’Ajuntament de Barcelona; més tard es constituirà com a grup de treball amb una continuïtat i una dinàmica pròpia, i autònoma.

El Document 2020 esta signat per:

    • Irene Moulas, del equip d’Energies Comunitàries de Departament d’Acció comunitària de l’Ajuntament de Barcelona.
    • Josep Maria Navarro, de la Cooperativa La Fàbrica.
    • Antonio Alcántara Alcántara, de Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona
    • Inés Martínez Chacón, ESPAI CONEIX SCCL
    • Alejandra López Martín, del Servei d’Intervenció per la convivència a l’Espai Públic del Districte de Sant Andreu
    • Carlota López Rubio, del Servei d’Intervenció per la convivència a l’Espai Públic del Districte de Sant Andreu
    • Lito Barea, del Servei de Prevenció i Convivència.
    • Houda Dahbi, del Servei de Prevenció i Convivència.
    • Fatima Hassoun Mohamed, Servei d’Interculturalitat del Districte de Sant Andreu
    • Cristina Monteys Homar, Servei d’Interculturalitat del Districte de Sant Andreu.//

Contacte: energiescomunitaries@gmail.com |  info@coopelafabrica.cat


Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més