Black Friday 2008: Jdimytai Damour

Cada any, milions de persones es bolquen gregàriament a les botigues aquest dia, incitats per un bombardeig d'ofertes i promocions que en general premien a les primeres compradores que arriben a l'alba.

Divendres 28 de novembre del 2008, una torba de clients desesperats per accedir a les ofertes del 'Black Friday' (primer dia de el període de compres nadalenques) va esclafar un empleat, Jdimytai Damour, de 34 anys, d'uns grans magatzems al comptat de Nassau de Nova York, va dir la policia en un comunicat.

"Un empleat de 34 anys va morir per causes indeterminades quan una torba de clients que entrava a la botiga Wal-Mart va enderrocar les portes d'entrada, colpejant-lo contra el terra", ha precisat la policia de Nassau.

Per augmentar el volum de vendes, algunes botigues obren les seves portes de matinada i és freqüent veure cues de centenars de clients que comencen a formar-se des de la nit anterior. Aquest va ser el cas de la sucursal de Wal-Mart de Valley Stream, on -segons el diari The New York Times - es van ajuntar unes 2.000 persones, alguns arribats a les 9 del vespre, abans de l'obertura, prevista a les 5 de del matí.

Preocupats per la quantitat de gent que va seguir creixent durant la nit, els empleats de la botiga Wal-Mart van trucar a la policia per demanar ajuda passades les tres del matí, ha indicat el rotatiu.

Diversos agents van arribar a el lloc i segons el diari van intentar organitzar una cua, però després es van retirar per respondre a comandes d'ajuda de Circuit City , Best Buy i BJ's Wholesale Club , tres botigues de la zona on també s'havia ajuntat una multitud de compradors, segons el diari.

Poc abans de l'obertura, diversos empleats de Wal-Mart van tractar de sostenir les portes d'entrada per evitar l'entrada de la gent, però no ho van aconseguir. Després enderrocar les portes, la multitud va tirar per terra al Jdimytai i li va passar per sobre trepitjant-lo, afegeix el New York Times. 

Altres treballadors van ser trepitjats mentre intentaven rescatar l’home i almenys quatre persones més, inclosa una dona embarassada de vuit mesos, van ser traslladades als hospitals per observació o ferides lleus després de l’incident.

Els clients van cridar enfadats i van continuar comprant quan els funcionaris de la botiga van dir que tancaven a causa de la mort, segons van informar la policia i els testimonis. La botiga, a Valley Stream, a Long Island, va tancar diverses hores abans de tornar a obrir.

Els compradors van passar per damunt de Damour mentre s’estenia a terra i es va endinsar a la botiga. Quan se'ls va dir que marxessin, es van queixar que havien estat a la cua des de dijous al matí.

Els articles a la venda a la botiga inclouen un televisor de plasma de plasma de 50 polzades d'alta definició per 798 dòlars, una càmera digital Samsung de 10,2 megapíxels per 69 dòlars i DVD, The Incredible Hulk per 9 dòlars.

La víctima va ser traslladada a un hospital on es va constatar la seva mort poc després de les sis del matí, segons la policia de el Comtat de Nassau. Una dona de 28 anys embarassada i tres clients també van ser internats en un hospital després de l'incident, han precisat les autoritats.

The guardian. Wal-Mart worker killed in Black Friday shopping stampede.

Una turba de clientes mata a un empleado en una tienda Wal-Mart de EEUU


Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més