Gimnasos amb consciència: quan l’esport va lligat al compromís social

ANDER ZURIMENDI | Públic. L’exercici físic a la ciutat ha viscut un boom que alguns gimnasos de Barcelona van saber preveure -i fomentar-, de forma que en pocs anys han alçat grans franquícies que s’esbandeixen arreu de barris i ciutats. Una marca, quasi un estil de vida. Però, sobretot, una quota econòmica a final de mes. Però els contrapunts no van tardar en arribar, en forma de gimnasos socials vinculats a projectes de cohesió social. I, per tant, allunyats de la mercantilització de l’esport.



Iniciatives com el Rukeli a Sabadell i el Sant Pau a Barcelona estan adquirint una gran notorietat. Tant pel nombre de persones que hi fluctuen (unes 150 en el cas sabadellenc i unes 1.000 en el del Raval), com per l’exposició mediàtica que han viscut per diferents motius. I és que les instal·lacions del Rukeli es troben al casal L’Obrera, un local okupat que ha patit assetjament de la ultradreta; mentre que la continuïtat del Sant Pau està cíclicament en la corda fluixa, per manca de pressupost econòmic per a les seves grans dimensions.

Tot i que cadascun té les seves particularitats, el factor comú és que no està mercantilitzat. “Està clar que hi ha molta gent que no pot pagar segons quants diners, així que sempre l’hem orientat a ser una oferta gratuïta, en què substituïm els diners pel treball voluntari”, explica Daniel Bastús, membre del Rukeli. “Així, fruit del treball col·lectiu, vam fer el ring, les tarimes d’entrenament i els murals que decoren l’espai, etc”.

Així mateix, els entrenadors són voluntaris amants de les Arts Marcials, així com boxejadors professionals. De fet, el Rukeli està orientat a la pràctica de disciplines com la boxa, el kick-boxing, la boxa tailandesa (muay thai), les arts marcials mixtes (MMA, per les sigles en anglès), el judo, el grappling i la capoeira. La comunitat del Rukeli és actualment d’unes 150 persones, tot i que hi ha passat més gent d’ençà que s’inaugurés juntament amb l’okupació i obertura de L’Obrera, l’any 2015.



Ara bé, la seva notorietat és molt superior, ja que s’hi organitzen diverses jornades d’exhibició durant l’any, en les quals s’hi arriben a aplegar centenars de persones com a públic. El passat 14 de desembre, per exemple, van organitzar una vetllada “per l’amnistia”, amb més de 300 assistents. “La filosofia és que no sigui competitiva ni de confrontació”, explica Bastús. O sigui: “Es fan combats més tècnics i de demostració, en els quals no s’hi declara cap guanyador”, afegeix. De fet, el jurat va aturar un dels combats en considerar que no anava amb la línia.

Tot resulta curiós: un esport tan condicionat pel cinema nord-americà com la boxa (que pot resultar llunyà de la realitat catalana). I que a més a més no és competitiu, sinó “antifeixista”. Grans murals a cadascuna de les parets decoren el local, poc il·luminat, preparat per una vetllada de boxa. Crits d’ànims a cadascun dels púgils trenquen el poc silenci que permet el soroll de cada cop de puny, de cada bamba relliscant en el terra de plàstic. I un públic heterogeni, en el qual destaquen molts i molts joves d’origen àrab. “L’objectiu és fer cohesió i acabem fent un aprenentatge creuat: entrenant amb un company com l’Abdulah, que t’explica com va arribar en pastera amb mitja cama fora de l’aigua tot el viatge, adquireixen realitats que seria molt difícil de fer fora del Rukeli”, explica Bastús.

La participació de menors estrangers no acompanyats i tota una heterogeneïtat de joves és, en si mateix, un contundent missatge antiracista. De fet, la politització del Rukeli és evident. I buscada. El propi nom fa referència a Johann Wilhelm, Rukeli, un boxejador alemany d'origen gitano. Primer, el règim nazi el va desposseir del títol alemany del pes semipesant que havia conquistat el 1933. I deu anys més tard, va ser assassinat en el camp de concentració de Neuengamme.

D’alguna manera, el món de la boxa ha estat més associat a ambients d’extrema dreta. El Rukeli, però, ve a combatre aquesta estigma i a disputar aquest espai. Una altra de les participants és l’activista Andrea, detinguda durant les protestes contra la sentència del Procés. Actualment està en llibertat condicional, que assegura que no és una llibertat real: “No puc manifestar-me com m'agradaria, perquè tinc por que m'enganxin". L’Andrea va rebre mostres de suport durant la vetllada del 14 de desembre, la qual precisament estava destinada a recaptar diners. “Que no tot sigui per la festa, sinó per la lluita”. I de Sabadell, arreu. De fet, a la vetllada van participar membres d’altres clubs similars ubicats al Raval de Barcelona, al barri de Sant Andreu, Banyoles i Vallecas (Madrid).

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més