El Pla d'Autonomia de l'Institut Marta Estrada

El Pla d’Autonomia de l’Institut Marta Estrada de Granollers té per objectiu que tot l’alumnat quan acabi 4rt d’ESO sigui capaç de continuar aprenent de forma autònoma i auto-propulsada. En el marc d’aquest Pla iniciat el curs 2017-2018 , l’alumnat que es mostra autònom en aspectes cívics (capacitat de gestionar-se en espais públics i conviure) i d’aprenentatge (capacitat d’auto-regular-se per a aprendre) pren de forma autònoma decisions relatives a l’organització del seu temps i i el seu treball durant tot l’horari lectiu.

El currículum actual té com a eix transversal la competència d’Autonomia i Iniciativa personal. Els descobriments neurocientífics mostren que l’aprenentatge profund requereix d’una participació activa de l’aprenent. En l’actual sistema educatiu es produeixen tensions entre aquesta visió emancipadora de l’educació (com a objectiu i com a mitjà) i les limitacions que la pròpia estructura del sistema educatiu té. En aquesta estructura, diversos aspectes (els rols i relacions professorat-alumnat, la logística d’espais i temps …) estan orientats més aviat a coartar i limitar l’acció lliure de l’alumnat i la seva presa de decisions. Tot i que els i les adolescents tenen diferents nivells d’autonomia personal -tant en l’aprenentatge com en la seva vida diària- en ocasions s’apliquen de
manera indiscriminada suports que poden ser contraris a aquesta generació d’autonomia. 

La proposta respon a la necessitat de noves fórmules aplicables i sostenibles per al desplegament d’una educació per i en la democràcia, la responsabilitat i la llibertat.

En aquest projecte es proposen habitar aquesta zona de tensió i generar un espai on l’alumnat pugui dirigir la seva activitat, per al benefici del seu aprenentatge. Aquest pla es centra en “recuperar” els espais d’autonomia per a aquell alumnat que ja és autònom. 

El Pla ha rebut molt bones valoracions de l’alumnat participant, el professorat i les famílies participants el curs passat, i és un més dels plans i projectes singulars que desplega l’institut per a l’educació integral del nostre alumnat.

La  _descripció del Pla d’Autonomia 2019-2020 és disponible en format de document descarregable.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més