Frontera: Animació Sociocultural a la presó

Avui l'alumnat de primer d'Animació Sociocultural i Turística a rebut la visita de dos components de l'equip de Frontera: un llargmetratge de ficció realitzat i protagonitzat per un grup de presos del Centre Penitenciari de Quatre Camins i professionals del sector audiovisual.

El Carles Vidal (guionista) i l'Alicia (actriu) han visitat el Ribot i Serra per presentar-nos el seu projecte: diàleg igualitari, transformació social, educació integral, participació i creació cultural a la presó.

L’estrena de la pel·lícula, fruit de la cooperació entre presos i professionals del cinema, rodat íntegrament dins dels murs d'una presó, es presentarà oficialment en el marc de Marsella 2013 Capital Europea de la Cultura.

Un projecte produït per Cornelius Films i impulsat per transFORMAS artes escénicas y transformación, entitat amb més de set anys d’experiència en el treball de formació i creació artística en contextos d’exclusió social en general i de privació de llibertat en particular.
El desenvolupament de FRONTERA es basa en un procés de creació compartida, on la formació dels privats de llibertat serveix com a estímul per alimentar totes les parcel·les creatives de la pel·lícula des de la seva escriptura fins a la seva realització. D’aquesta manera, no només pretenem plasmar les inquietuds dels que des de fora mirem les problemàtiques de la reclusió, sinó reconèixer el discurs dels qui la pateixen.
FRONTERA s'ha rodat íntegrament a l’interior del teatre del Centre Penitenciari de Quatre Camins durant el mes de novembre 2012. L’estrena de la pel·lícula es presentarà oficialment en el marc de Marsella 2013 Capital Europea de la Cultura.

El Carles i l'Alícia ens han explicat la seva experiència i han iniciat un interessant debat sobre les possibilitats de fer intervenció social i animació sociocultural a les presons.
FRONTERA-el proceso from Frontera on Vimeo.

SINOPSIS
Un grup de teatre assaja una versió de 12 homes sense pietat quan els interromp una alarma. Ens trobem dins d’una presó i la senyal indica l’aïllament del mòduls. El grup de teatre, format per sis persones preses y vuit persones de l’exterior, romandrà aïllat per una epidèmia desconeguda. La falta d’informació i el temor d’un possible contagi serà el y el temor d’un possible contagi serà el desencadenant dels conflictes dins del grup.

Micromecenatge
El finançament de FRONTERA es basa, per un part, en la participació d’entitats, institucions i mitjans de comunicació. Compten amb el recolzament del programa de l'Obra Social La Caixa i TV3. 
Tanmateix, han decidit optar per un desenvolupament cooperatiu i emprar el micromecenatge como una línia de finançament complementària amb un doble objectiu:
  • Assegurar que la pel·lícula es pugui dur a terme amb uns mínims de producció que asseguren la qualitat de la mateixa.
  • Permetre que totes les persones que se senten identificades amb el caràcter social del projecte puguin col·laborar en la seva realització.
Donat el caràcter social del projecte FRONTERAtransFORMAS artes escénicas y transformación i Cornelius Films han arribat a un acord on queda explícit que els beneficis del film, una vegada coberta al inversió, aniran destinats a projectes dinamitzats per transFORMAS dins del propi Centre Penitenciari de Quatre Camins.
Cornelius Films i transFORMAS
En setembre del 2009 neix Cornelius Films amb la intenció de crear productes audiovisuals amb un esperit innovador en les línies de producció i recolzant el cine compromès, personal i proper al seu temps, tan en la forma com en els continguts de les seves històries. Més info: www.corneliusfilms.com
transFORMAS es una associació de professionals que treballa en projectes i intervencions en els quals s’investiga la relació entre arts escèniques i transformació, situant les persones en el centre de les seves accions i apuntant a un alt impacte dins la comunitat. Des de el 2005 desenvolupa el projecte de formació i producció artística teatroDENTRO en el Centre Penitenciari de Quatre Camins. Més info:www.transformas.es
EQUIP FRONTERA 
L’equip artístic de FRONTERA estarà format per: sis persones preses i vuit actors i actrius professionals tots participants del procés creatiu. L’equip tècnic, està format per professionals del sector audiovisual que comptaran amb el recolzament d’un segon grup de persones privades de llibertat en formació com a assistents.

Equip Artístic
Cristian en el paper d'OSCAR
Aida en el paper d'HELENA
Juan Carlos en el paper de JARO
Alicia en el paper de BERTA
Ildefonso en el paper d'EDDY
Gisela en el paper de MARTA
Carlos en el paper de QUINI
Eva en el paper de OLGA
Antonio en el paper de PORTU
Joana en el paper de JULIA
Nacer en el paper de KARIN
Thomas en el paper de MATT
Carles en el paper de SERGIO
Francisco en el paper de PABLO

Equip tècnic
Direcció: Manuel Pérez
Guió: Carles Vidal
Prod. Executiva: Mikel Mas
Prod. Del. transFORMAS: Eva Garcia i Thomas Louvat
Dir. Producció: Isaac Pérez
Dir. Fotografia: Oriol Bosch Vázquez
Dir. Artística: Laura Luna
So: Sergio Rueda
Ajudant Direcció: Adela Batiste
Script: Itati Moyano
Muntatge: Marta Forné
Coord. Tècnica: Guillem Llotje
Coord. Postproducció: Laura Gil

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més