La Wikipedia i els wikis o fruits de la intel·ligència col·lectiva

llapisAmb el sorgiment del que es coneix com a  web 2.0, apareixen moltes eines que permeten que l’usuari interactuï amb altres usuaris i que, a més de cocrear coneixement o obres juntament amb altres usuaris, pugui compartir-lo amb una multitud d’usuaris. Una de les eines més representatives del web 2.0, tot i que va sorgir molt abans que s’encunyés el terme 2.0, és el wiki.

El wiki -un terme que, no se sap per què, fa gràcia, però que prové del mot hawaià wikiwiki, que vol dir ràpid- és una eina col·laborativa que permet que diversos usuaris, des del seu navegador, i d’una manera força fàcil i intuïtiva, creïn, modifiquin, eliminin o actualitzin el contingut d’una pàgina.

Els wikis solen conservar tot l’historial de versions del document i de les modificacions que s’hi hagin fet i permeten recuperar aquestes versions anteriors.
WikipediaL’ús del wiki i, especialment, la participació en l’elaboració -sempre en versió beta- de la Wikipedia fomenten la intel·ligència col·lectiva, un terme sorgit de la sociologia que implica el comportament col·lectiu de tot tipus d’éssers vius.

La intel·ligència col·lectiva sorgeix de la col·laboració de molts individus o sers vius d’una mateixa espècie (bacteris, animals o éssers humans).

PersonesTot i que l’any 1911, un entomòleg, de nom William Morton Wheeler ja va  destacar que individus aparentment independents poden cooperar de manera que es tornin com si fossin un sol organisme, el concepte intel·ligència col·lectiva s’ha desenvolupat especialment a partir del sorgiment de les TIC, Internet i, especialment, del web 2.0. on els consumidors també poden crear, ja que aportar informació és molt fàcil. S’aposta, en general, pel coneixement compartit, per la construcció, modificació i actualització de continguts col·laboratius de manera col·lectiva.

El wiki per excel·lència i, al mateix temps, l’exemple més proper a creació d’intel·ligència col·lectiva és la gran enciclopèdia d’Internet, l’enciclopèdia creada per un nombre immens d’usuaris: la Wikipedia (que, en català, -i, en la meva opinió, desafortunadament- hem decidit anomenat Viquipèdia).

La Wikipedia és una enciclopèdia multilingüe, lliure i editada de manera col·laborativa impulsada per la Fundació Wikimedia, organització sense ànim de lucre. Els 22 milions d’articles que té els han escrit voluntaris de tot arreu del món i poden ser editats si ens donem d’alta a la Wikipedia com a editors. Actualment hi ha edicions de la Wikipedia en 285 llengües i ha esdevingut el lloc més gran i més popular de referència general a Internet. S’estima que rep 2,7 bilions de visualitzacions de pàgines mensuals només des dels Estats Units.

A Catalunya, la versió en català de la Wikipedia, la Viquipèdia, es va començar a construir el 16 de març de 2001 i actualment té 381.278 articles. Un munt de gent intentem que aquesta versió catalana sigui el més completa possible i anem introduint articles o actualitzant-ne d’altres quan tenim una estona o quan ens adonem que falta algun article imprescindible.

Editar la Viquipèdia no és difícil: ni tan sols cal donar-se d’alta. Podeu editar i crear entrades de manera anònima, tot i que, està clar, és recomanable donar-se d’alta i començar a editar. Us animeu a crear i actualitzar articles? Vinga, que al wiki hi falta gent!
Agraïments: Àlex @Kippelboy

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més