La ola

Cóm es construeix un grup? Qui el forma? Quines són les motivacions? Quins són els seus objectius? Cóm es manté? Cóm s'organitza (posició, rol, estatus, normes)?

“La experiencia diaria nos proporciona ejemplos de cómo pensamos en grupo, hablamos en grupo, trabajamos en grupos… Hoy apenas es posible hallar alguna faceta de la vida humana que no esté involucrada o vinculada a sistemas organizativos diversos en donde se integran los grupos”*


Per què les persones acceptem la disciplina? Per què estem disposades a sotmetre’ns a unes normes dictades per una denominada autoritat? En què resulten o poden resultar aquests comportaments? Totes aquestes qüestions han estat objecte d’estudi de la psicologia social durant molts anys pel seu interès, tant en l’àmbit de la influència individual, com d’organització social.

La Ola indaga al voltant d’aquests temes, i ho fa ficcionant un experiment verídic ocorregut als EUA l’any 1967. Una qüestió, però, que el film vol presentar sense data de caducitat. Denis Gansel situa l’acció a l’Alemanya actual per tal que ens preguntem si en la societat d’ara, en una conjuntura completament diferent a la viscuda durant la Segona Guerra Mundial, seria possible que es repetissin les circumstàncies que conduïren a l’acceptació d’un sistema totalitari com el viscut durant el règim nazi. Una reflexió que, per tant, va molt més enllà del mateix experiment en si, o fins i tot del nazisme, tot girant al voltant de les arrels psicosocials que condueixen un grup a unir-se amb una finalitat comuna, emprenent uns símbols distintius, una uniformitat, i adoptant una ideologia com a pròpia. Una reflexió al voltant del poder, el funcionament dels grups socials i el sentiment de pertinença a un col·lectiu concret. Temes de plena vigència i, de forma especial, entre la població més jove. Així doncs, és a partir de l’exposició dels abusos de poder viscuts entre les parets d’un institut, de la ideologia portada a l’extrem, de la submissió, etc., com aquest film acaba posant sobre la taula l’absurditat de la discriminació i el perill de no poder comptar amb una llibertat de pensament. Tots ells, uns drets que s’haurien de poder assegurar com a indispensables en qualsevol de les societats.
Sinopsi
Creieu que és possible la implantació d’un nou govern totalitari a Alemanya? És a partir d’aquesta pregunta com comença l’experiment d’un professor de secundària d’un institut d’Alemanya. Des d’aleshores, s’imposaran la disciplina i els uniformes i es reforçarà el sentiment de pertinença a un grup. Però a poc a poc, el que havia començat com un experiment es va convertint en un moviment real anomenat La Ola. Una adaptació cinematogràfica d’un llibre basat en un fet real, que no deixa indiferent a ningú i fa reflexionar sobre el poder, la identificació grupal, el totalitarisme i els moviments socials.


Títol original: Die Welle
Direcció: Dennis Gansel
Guió: Dennis Gansel i Peter Thorwarth (basat en una
història de William Ron Jones, el llibre de Morton Rhue
The Wave i el telefilm The Wave de Jonny Dawkins i Ron
Birnbach)
Fotografia: Torsten Breuer
Música: Heiko Maile
Producció: Alemanya, 2008
Durada: 101 minuts

Sánchez (2002) La psicología de los grupos. pp1. Madrid, editorial Mc graw hill.

Comentaris