LIP DUB

Un lip dub (o bé lipdub, en català: doblatge labial) és un tipus de vídeo que combina sincronització labial i doblatge d'àudio per fer un vídeo de música. Es fa filmant una successió contínua, i sense talls, d'individus o de grups que vocalitzen de manera que sincronitzen els llavis amb la lletra d'una cançó que escolten des d'una font aliena, com ara un àudio enregistrat en un enginy d'àudio mòbil; és a dir, els participants canten un tros de la cançó fins que són substituïts in situ per un altre participant que continua per on anava l'anterior participant, i així successivament, fins el final de la cançó. Posteriorment, s'edita la gravació resultant afegint l'àudio original de la cançó a la pista d'àudio del vídeo final.

Si bé s'assemblen als vídeos de música senzills, sovint comporten força preparació prèvia i s'elaboren de forma meticulosa. Els lip dub més populars són fets mitjançant una única gravació, no editada (un pla seqüència), que sovint ens transporta a través d'espais diferents i situacions en un entorn (per exemple: un edifici d'oficines o una universitat). Amb el sorgiment de llocs webs que ofereixen continguts de vídeo, participatius i d'abast massiu, com ara YouTube, s'ha popularitzat aquest tipus de vídeo.
Tom Johnson, un blocaire especialista en tecnologia i comunicació, descriu que les característiques mínimes que ha de tenir un bon lip dub han de ser:[1]
  • Espontaneïtat: "Fa la sensació que algú tingués la idea en el mateix moment, treu la càmera de vídeo personal, i diu: eps! nois: fem un lip dub amb aquesta cançó".
  • Versemblança: La gent, producció i situació semblen espontànies, no preparades i reals.
  • Participació: "El vídeo no consta d'una sincronització espectacular feta per una única persona, si no d'un grup, participant tots junts en un esforç espontani, que sembla que comuniqui l'actitud i humor de la cançó."
  • Humor: la gent mostra una actitud divertida en el vídeo.

Alguns exemples...

Train - Hey, Soul Sister (LIPDUB UVIC)  

 

Lip Dub "Pump it" IES Ronda 

 

LIP DUB - INS F. Vidal i Barraquer - 2011 

 

Iceland dance party

 

Fenomen Internet

Al Quebec, el 10 de setembre del 2009, dos estudiants de comunicació de la Universitat del Quebec a Montreal (UQAM) varen realitzar un lip dub amb la cançó I Gotta Feeling del grup The Black Eyed Peas amb 172 estudiants en 2 hores i 15 minuts, creant un Fenomen internet a YouTube. El clip ha tingut un fort ressò als Estats Units i s'ha difós a la cadena estatunidenca CNN, on entrevistaren els dos estudiants. En dos mesos, el vídeo va ser vist més de 2.360.000 vegades a YouTube. En el moment de l'anunci de les nominacions als Premis Grammy, el 2 de desembre del 2009, els membres de The Black Eyed Peas varen donar les gràcies als creadors del clip musical a l'UQAM. Per la seva part, la xarxa de televisió estatunidenca CBS ha tret un concurs de lip dubs, inspirant-se en el concepte dels estudiants quebequesos. El 3 de febrer de 2010, YouTube enregistra aproximadament 4.516.000 visites d'aquest lip dub, la qual cosa fa que sigui un dels més consultats al món

Comentaris