Ricard Efa, finalista al premi Eisner de còmic, en 9 vinyetes


Guillermo Altarriba | Diari de Sabadell. Fins fa dos anys, els aficionats al còmic de fora de Sabadell no sabien que s’estaven perdent l’obra d’un dibuixant espectacular. Per a aquests, la irrupció de Ricard Efa al 2016 amb El soldado (Norma Editorial) va ser com un cop al cap: “d’on surt aquest?”, podien pensar. Els més despistats, de fet, s’ho seguien preguntant fa uns mesos -quan es publicava, també a travès de Norma, Monet. Nómada de la luz– i fa uns dies, quan començava la Comic-Con de San Diego i es trobaven a Efa nominat al premi Eisner al Millor Pintor / Artista Multimèdia.

Aquests premis es coneixen popularment com els “Oscars del còmic”, i s’entregaven aquesta nit. Malauradament, Efa no s’ha aixecat amb el preciat guardó -Sana Takeda s’ho ha emportat, pel seu treball a Monstress-, però, en paraules del sabadellenc, “la nominació ja és un premi en sí mateixa”, perquè implica veure com “allò que has parit a la taula de les golfes de casa teva” arriba a l’altra punta del món i és destacat d’entre la ingent producció mundial.

Tot i així, aquest desconeixement de què parlàvem no deixa de ser normal: llevat d’aquests últims dos àlbums, tota la trajectòria editorial de Ricard Fernàndez Villanueva -el nom rere el pseudònim- s’ha desenvolupat a França. Dins de Sabadell, però, qualsevol amb una mínima relació amb el còmic coneixia el secret: el dibuixant i president del col·lectiu Bafarada és una de les figures fonamentals de l’escena local. Per això, acompanyant l’entrevista que hem publicat avui a la versió en paper del Diari de Sabadell, volem oferir aquí un repàs a la seva trajectòria.

Nou vinyetes plenes de vida i color que -d’una manera limitada- suposa un apropament als més de vint anys d’Efa al darrere de la taula de dibuix:

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més