L'art comunitari com a eina de transformació social

Són moltes les iniciatives de creació col·lectiva que a partir de la participació i el treball en xarxa intenten trasformar la realitat social que ens envolta. Coneguem algunes d'elles a partir d'aquest article de Colectic - Comunitari a Xarxanet.



ARTiPART


Segons Juan Pedro Diotaiuti, tècnic de cultura de la Fundació Tot Raval, "l'art resulta important a nivell comunitari quan ajuda d'alguna manera atransformar o canviar la realitat d'un grup de persones en concret, una transformació que es vol fer de manera voluntària i amb la participació de diferents agents o el veinatge d'un barri".

ARTiPART: creació artística comunitària als barris’ és un programa impulsat per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) que es proposa fomentar la creació de propostes artístiques col·laboratives que impliquin el veïnat i artistes o col·lectius d'artistes professionals. S'està implementant a partir de cinc projectes a cinc barris de Barcelona.

"El nostre projecte es diu ‘Lluernes d’hivern’ i ho fem conjuntament amb INCA-Catalunya i la participació de diferents col·lectius i grups de cultura popular que representen la diversitat del barri", explica Juan Pedro, fent referència a gairebé una trentena d'aquests col·lectius i grups.

Al Raval conviuen tradicions, cultures i religions molt diverses. És per això que l'encesa de l'enllumenat de Nadal s'ha volgut aprofitar per celebrar aquesta diversitat i el solstici d'hivern a partir dels mites, els contes i les llegendes de cadascuna d'aquestes cultures. El 25 de novembre es va fer un espectacle itinerant que va servir com a presentació al veïnat i al públic en general.


Artibarri


Artibarri és una altra iniciativa molt interessant pel que fa a la convergència d'art i comunitat. Es defineix com "un centre de recursos i una xarxa a favor del desenvolupament de projectes artístics d’acció comunitària, on la participació de les persones es converteix en un dels eixos centrals cap a la millora de la qualitat de vida individual i col·lectiva i com a l’estímul del canvi social".

La xarxa Artibarri es va crear l’any 2003 per fomentar i visibilitzar la producció artística i cultural que es fa des de la societat civil, i actualment agrupa més de quinze entitats.

Com també expresen a la seva pàgina web, "Artibarri promou el treball en xarxa com a mitjà per créixer, millorar, disseminar o connectar aquesta mena de projectes en tot el territori català".

Pots donar un cop d'ull a la formació 'Pràctiques artístiques, participació i canvi social', dins la proposta formativa que han preparat per l'any 2018.


Creació XIC


La Xarxa d'Intercanvi i Creació (XIC) és "una iniciativa d’art comunitari que persegueix la millora de la convivència a través del treball col·laboratiu i en xarxa, entre veïns, veïnes, entitats i organitzacions d'un territori, amb l’objectiu comú de crear un espectacle, ja sigui de carrer i/o de sala".

A més de generar espais de convivència en la diversitat, Creació XIC vol democratitzar la cultura i fomentar la participació ciutadana, a partir del treball en xarxa.

Va nèixer l'any 2011 al barri de Poble-sec, a Barcelona, per celebrar amb una rua de carrer els cinc anys de funcionament del seu pla comunitari. Des d'aleshores ha anat creixent any rere any a nivell artístic i d'organització, i amb la creació de diferents espectacles en cada edició.

A l'actualitat, la cooperativa Art&Coop impulsa Creació XIC i es fa de manera simultània al barri de Poble-sec, on ja va per la sisena edició, i al districte de Sant Martí de Provençals, on se n'ha fet la primera.


Altres iniciatives interessants


Dues propostes que relacionen la dansa amb la comunitat són 'Barris en dansa' i el Festival Social TUDANZAS. El primer consisteix a realitzar un espectacle de dansa contemporània amb veïns de diferents barris de Barcelona; el segon es duu a terme als barris de Sant Pere i Santa Caterina, i hi participen profesionals, amateurs, veïns i veïnes.

La Bonne - Centre de Cultura de Dones, també al Casc Antic de Barcelona, vincula art, comunitat, dona i diversitat. Es tracta d'un espai de trobada, intercanvi i creació de projectes culturals feministes que treballa en tres àmbits: audiovisual, performance i viver de projectes.

El Centre d'Art Can Castells, a Sant Boi de Llobregat, té un laboratori d'art comunitari que desenvolupa propostes artístiques inclusives amb la implicació d'artistes de la zona, alumnes de primària i secundària i altres col·lectius.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més