Alguns destins de turisme comunitari per unes vacances responsables

Associació per a Joves Teb | XarxaNet. Coincidint amb l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, et donem a conèixer algunes opcions d'aquesta modalitat de turisme sostenible.




En el turisme comunitari les poblacions locals, normalment rurals, participenen la planificació i el desenvolupament de les propostes, així com en el control dels beneficis. D'aquesta manera obtenen una font d'igresos complementària a les seves activitats econòmiques, alhora que revaloritzen els seus recursos naturals i culturals. És una forma de turisme respectuosa amb les comunitats receptores.

A Xarxanet ja ha estat tractat el tema del turisme comunitari a partir de dues entrevistes realitzades a l'Ernest Cañada, de l'Associació Alba Sud, i a la Beatriz Puig, de la Fundació CODESPA a Catalunya. Ells i la Teresa Carbód'aquesta fundació, especialistes en el tema, ens han ajudat a elaborar aquest llistat.

L’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 2017 com l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament. En el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) es vol fomentar un canvi en les polítiques, les pràctiques d'empresa i el comportament dels consumidors i consumidores en relació al sector turístic.

Tot seguit, una mostra de possibles destins per practicar aquest tipus de turisme, la gran majoria a Sud-amèrica.

Valls Calchaquíes


Aquestes valls es troben al Noroeste d'Argentina, extenent-se al llarg de 520 quilòmetres, i estan considerades uns dels llocs més bells del país. Els projectes de turisme comunitari estan gestionats per la cooperativa agropecuària i artesanal Red de Turismo Campesino (RTC).

Illa de Santa Cruz


Forma part de l'arxipèlag Galápagos, a la costa d'Equador. Les tortugues i la seva fauna i flora, úniques al món, són el principal atractiu d'un destí en el qual es pot visitar també l'estació científca de la Fundació Charles Darwin.

Comunitat Indígena El Chile


Situada a Nicaragua, una de les moltes coses de les què es poden gaudir en la seva visita és veure els telers indígenes i comprar directament productes artesanals a les dones que els treballen.

Comunitat maya de Chunhuhub


El nom vol dir en la llengua maya "tronc de l'arbre huhum", una mena de pi molt abundant en aquesta zona de Mèxic. Té nombroses edificacions d'aquest antic imperi i forma part de la Red de Turismo Comunitario de la Zona Maya.

La Araucanía


És una de les 15 regions de Chile. Destaquen el llac salat Lago Budi i la vall que rep el nom de Quinquén. Disposa també de la seva pròpia xarxa de turisme comunitari i rural.

Comunitats de la La Tierra de los Yachaqs


Estan ubicades al llarg del Valle Sagrado de los Incas, als Andes peruans, on es troba el Machupicchu. S'hi pot gaudir de rutes per conèixer les comunitats Amaru, Chumpe, Huayllafara, Janac Chuquibamba, Patabamba, Chichubamba, Cachiccata i Socma.

Xarxa de Turisme Comunitari del Llac Titicaca


La Red Apthapi és una xarxa d'associacions d'emprenedories turístiques comunitàries de la regió d'aquest llac a Bolívia. Engloba diverses comunitats: Challapampa, Coati, Sahuiña, Sampaya i Comunidad de Santa Ana.

Runatupari Native Travel


És una operadora de turisme rural comunitari formada per la Unión de Organizaciones Campesinas e Indígenas de Cotacachi (UNORCAC) i quatre comunitats indígenes del Cantón Cotacachi, a l'Equador.



Trobaràs més destins i informació al web del touroperador Ruta Pachamama, que disposa d'una plataforma web a partir de la qual les comunitats de Perú i Bolívia ofereixen a turistes d'arreu del món els seus productes d'allotjament, guia, gastronomia i transport, entre d'altres. Està formada per més de 500 iniciatives d'emprenedoria de turisme comunitari.

També pots completar informació i consultar més destins al Programa RUTASde la Fundació Codespa i en aquest catàleg elaborat per l'Associació Albasud.

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més