Algunes editorials que publiquen per la transformació social

Associació per a Joves Teb | El que segueix és només una mostra d'algunes iniciatives editorials que intenten posar el seu gra de sorra en aquest sentit. Existeixen moltes altres que també hi podrien haver estat incloses, però per raons d'extensió el llistat s'ha hagut de limitar.

Per elaborar-ho, XARXANET ha comptat amb la col·laboració de l'Associació Cultural el Raval- El Lokal i de la cooperativa La Ciutat Invisible.Virus


És un projecte col·lectiu i autogestionat que es va iniciar l’any 1991. Té una doble estructura d’edició i distribució, tant comercial com alternativa, que posa a disposició dels moviments socials i de les editorials afins.

Icaria editorial Icaria


Aquesta editorial està especialitzada en ciències socials i assaig. Està constantment en contacte amb l’actualitat, els moviments socials i els fòrums de debat, amb la voluntat d’oferir eines per a la reflexió i propostes transformadores.

Tigre de paper


Tigre de PaperVol ser més que una editorial: pretén ser un projecte cultural des d’on desenvolupar el pensament crític, teixir identitat col·lectiva i enriquir l’àmbit literari en llengua catalana. També, respondre i reflexionar sobre la forma, les necessitats i les lluites de la nostra societat.

Descontrol


S’autodefineixen com a «plataforma editorial, paraigües i trampolí per a autors del marge del sistema, per a aquells que no tenen veu en les grans editorials mercantilitzadores del pensament i la cultura».

Pol·len


Pol·len EdicionsCooperativa especialitzada en l’ecoedició de llibres, amb una eina que comunica l’impacte ambiental de les publicacions. Vol contribuir a la «pol·linització social» difonent idees crítiques, a la generació de debat i a l’extensió del coneixement. Publica sobretot assaig i narrativa.

Bellaterra


Es va fundar al 1973, però a partir del 1995 va iniciar una nova etapa amb una línia editorial basada en el camp de les ciències socials, amb un important caràcter interdisciplinari i centrat en propostes crítiques i innovadores.

Aldarull


Es planteja com a missió difondre material cultural de tot tipus i formats (llibres, fanzines, contes, còmics, CD, Vinil's, DVD, autoedicions, etc.), sempre que estigui relacionat amb les idees llibertàries en les seves diferents manifestacions.

Saldonar


La vocació d’aquesta editorial és incidir sobre la realitat posant a disposició dels lectors i lectores textos en clau narrativa que projectin una visió particular sobre diversos àmbits del nostre entorn, actuals o que mostrin parcel·les del passat poc ateses.

Sembra Llibres - amb entusiasme i cura, sembrarem llibres amb tuSembra Llibres


És un projecte cooperatiu que pretén sumar experiènies i esforços. Com manifesten al seu web, creuen en la interrelació entre les persones que llegeixen, escriuen o editen, així com en l’intercanvi d’idees i l’aprenentatge mutu.

Males Herbes

Ofereix una col·lecció de narrativa en format butxaca, amb un disseny cuidat i un preu assequible. Entre les obres que publiquen destaquen les relacionades amb la literatura de gènere, la contracultura i la sàtira.

IniciClub Editor


Fundada al 1959, la seva col·lecció “El Club dels Novel·listes” era la plataforma on Mercè Rodoreda publicava les seves novel·les. Molts dels seus autors i autores han estat traduïdes a altres llengües.

Neret Edicions

Neret EDICIONS és l’editorial de l’Associació Neret Social. Publica la revista quatrimestral Art Social, una eina de difusió de diferents projectes d’art social i un  espai de referència per la visibilització i el debat d’aquesta activitat.

Comentaris