Homes de més de quaranta amb corbata

Gala Pin | @galapita | Vilaweb. Després de diverses intervencions, algú va cridar l’atenció al president sobre el fet que hi havia un nou membre (una dona, la quarta dona) a la sala que s’incorporava a aquesta reunió substituint a un antic membre. Transcric: ‘és clar que sí, com m’havia de passar per alt a mi aquesta bellesa? A aquesta bellesa estem encantats de tenir-la aquí”. Perplexitat.’ La reunió va continuar, i, quina casualitat, em tocava parlar a mi. Vaig deixar per al final la petició contundent que no es tornés a interpel·lar una dona pel seu aspecte físic, el to va ser de rebuig i d’una certa repugnància. ‘No serà aquest president qui no ho faci, que és un ‘donjuan’. Rialles adolescents dels homes de més de quaranta amb corbata, conxorxa. Perplexitat.




Al cap de poc temps d’haver arribat a l’ajuntament, vaig encunyar l’expressió ‘reunions d’homes de més de quaranta amb corbata’. Em semblava bastant il·lustrativa d’un tipus de reunions que es convertirien en habituals en la meva vida a partir de llavors: consorcis, juntes directives, consells d’administració, i que exemplificaven una cosa que ja sabíem, però que algunes no havíem viscut mai: els homes són els que hi ha en els llocs directius, en els espais de decisió i representació, un biaix de gènere, i també d’edat que és evident, alhora que es manifesta en la manera de ser i d’estar en les reunions. Aquells espais que fan que l’expressió ‘feminitzar la política’ es carregui de sentit.

Aquesta setmana he assistit a una d’aquestes reunions d’homes de més de quaranta amb corbata. Empresaris i representants de l’administració. És un lloc on vaig regularment. Moltes vegades, arribo justa de temps a la reunió. En les primeres reunions, en les quals no coneixia a ningú, me n’anava directament al meu lloc, aquest que indiquen amb el cartellet de ‘Gala Pin’ plastificat. A la segona reunió, vaig arribar amb una mica d’antelació, me’n vaig anar al meu lloc i em vaig asseure amb l’ordinador. Quan va arribar el president, va saludar les persones que eren dempeus. Quan es va apropar a mi, vaig fer l’intent d’alçar-me per donar-li la mà, però se’m va quedar encaixada la cadira i no vaig poder aixecar-me ràpidament. El president volia saludar-me, o sigui que de cop i volta em va fer un petó al front. El primer al front. Biaix de gènere, d’edat i de classe. No ho hagués fet a altres dones presents a la sala. No vaig saber reaccionar. O, més aviat, vaig contenir la reacció. Fa temps que vaig aprendre que el meu cos té una reacció molt primitiva quan m’enervo (abans em passava una o dues vegades a l’any): se’m posens el pèls del clatell de punta. És imperceptible a l’ull humà, tot i que jo sí que ho noto. En aquell moment, vaig sentir com se m’eriçaven els pèls del clatell, que des de fa anys és una senyal que he après a interpretar com a ‘no reaccions de manera visceral ara, perquè després et penediràs’. O sigui que vaig quedar perplexa. I frustrada.

Aquesta setmana, un any després, m’ha saludat donant-me la mà. ‘Bé, Pin’, he pensat. No hi havia una assistència massiva, però tot i amb això les dones érem clara minoria: quatre, per dotze o catorze homes. Una de les dones és la persona que apunta l’acta (encara no he vist cap home fent-ho). Després de diverses intervencions, algú va cridar l’atenció al president sobre el fet que hi havia un nou membre (una dona, la quarta dona) a la sala que s’incorporava a aquesta reunió substituint a un antic membre. Transcric: ‘és clar que sí, com m’havia de passar per alt a mi aquesta bellesa? A aquesta bellesa estem encantats de tenir-la aquí”. Perplexitat.’ La reunió va continuar, i, quina casualitat, em tocava parlar a mi. Vaig deixar per al final la petició contundent que no es tornés a interpel·lar una dona pel seu aspecte físic, el to va ser de rebuig i d’una certa repugnància. ‘No serà aquest president qui no ho faci, que és un ‘donjuan’. Rialles adolescents dels homes de més de quaranta amb corbata, conxorxa. Perplexitat. Viatge en el temps.

Era el torn de paraula d’un altre home. Al final de la seva intervenció, va aprofitar per sumar-se a la meva sol·licitud. L’únic. Xiuxiuegs. La ‘DonaBellesaNouMembre’, que en realitat, és la ‘DonaRepresentantDunNouSectorALaCiutat, es va sentir interpel·lada. O sigui que va intervenir tímidament per dir que a ella ja li estava bé. Perplexitat amb neguit. En acabar la reunió, el president va venir a parlar amb mi. Em va comentar en to divertit que si jo sabés els comentaris que li fa a la seva dona, no sabia com em podria arribar a enfadar.

Reunions d’homes de més de quaranta amb corbata. En un món d’homes, amb mirada d’homes, amb gestos d’homes, amb tracte d’homes, amb sordesa d’homes. El que s’anomena heteropatriarcat.

Gala Pin és regidora de Participació de l’Ajuntament de Barcelona

Comentaris

Etiquetes

antifa antiglobalització apoteosi nècia assemblea Associació autogestió avaluació Badia barri Ca n'Oriac capacitats diferents Centres socials ciberanimació ciutat ciutats en transició col·lapse competència ecosocial comunal comunicació comunicació 2.0 comunitat Consell Escolar consum responsable Cooperativisme creació cultural crisi Cultura de carrer cultura democràtica cultura lliure cultura organitzativa cures decreixement democràcia democràcia cultural desenvolupament comunitari desigualtat desobediència diversitat funcional Documental ecofeminisme educació integral educació no formal educació popular edupunk empatia radical Empoderament equipaments socioculturals escoles feministes espai públic esport estat del benestar ètica hacker feminisme fp gènere gestió ciutadana gestió cultural gestió de conflictes globalització graffiti grup d'acció grups de consum horitzontalitat inèdit viable innovació democràtica intel·ligència col·lectiva interelacions Intervenció social lalluitaeduca libros lideratge llenguatge inclusiu lleure educatiu lleure sociocultural llibres lluita de classes masculinitats mediació comunitària Micromasclismes microvídeo mobilitzacions municipalisme okupa organització PAH participació pedagogía crítica pedagogia llibertària pedagogías invisibles perspectiva de gènere planificació poder poesia política projecte professional quadern de bitàcola reclaim the streets refugiades repressió sabadell servei públic sindicalisme Sobirania alimentària Sociologia solarpunk sostenibilitat suport mutu teatre de l'oprimit terapia antishock transformació treball per projectes violència masclista
Mostra'n més